Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Particle dynamics of branes

26 mei 2008

Promotie: A.R. Ploegh, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5

Titel: Particle dynamics of branes

Promotor(s): prof.dr. E.A. Bergshoeff

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Het proefschrift van André Ploegh heeft als doel een techniek te ontwikkelen waarmee braanoplossingen eenvoudiger kunnen worden geformuleerd. Braanoplossingen spelen een belangrijke rol binnen de snaartheorie, omdat deze de vrijheidsgraden voorstellen van de niet-perturbatieve snaartheorie waarover nog weinig bekend is.

De dynamica van de branen laten we afhangen van één coördinaat r die loodrecht op het wereldvolume van de braan staat. Als eerste stap om de braanoplossingen te vinden, reduceren we over het wereldvolume van de braan of over alle richtingen loodrecht op het wereldvolume met uitzondering van r.

Als we reduceren over het wereldvolume, zijn de lagere dimensionale oplossingen S(-1)-branen of instantonen. Bepalend hierbij is of de tijd deel uitmaakt van het wereldvolume of de loodrechte richting r is. Het blijkt dat beide oplossingen geodeten beschrijven op een scalair manifold G/H van de lagere dimensionale theorie. We geven de genererende geodeet. Daarmee wordt bedoeld: de simpelste oplossing die toch naar elke andere oplossing kan worden geroteerd door er met G op in te werken. Als we hierna de reductie weer ongedaan maken vinden we braanoplossingen met het meest algemene wereldvolume.

Anderzijds kunnen we ook de braan reduceren over alle richtingen loodrecht op het wereldvolume. De oplossingen zijn domain-walls of kosmologieën (wederom afhankelijk van waar de tijd zich bevindt). We hebben geanalyseerd onder welke omstandigheden beide oplossingen aan eerste orde differentiaalvergelijkingen voldoen. Indien de oplossingen ook nog eens schalingsgedrag vertonen zijn ze weer geodeten op een scalair manifold. Tot slot hebben we bekeken hoe de domain-wall / kosmologie correspondentie in een superzwaartekracht geplaatst kan worden.

André Ploegh (Steenwijk, 1979) studeerde natuurkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het centrum voor Theoretische Natuurkunde van de RUG en gefinancierd door FOM. /JS

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.