Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The treatment of idiopathic sudden sensorineural hearing loss

14 mei 2008

 

Promotie: B.O. Westerlaken, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5

Titel: The treatment of idiopathic sudden sensorineural hearing loss

Promotor(s): prof.dr. F.W.J. Albers (postuum) en prof.dr. B.F.A.M. van der Laan

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Oorzaak plotseling gehoorverlies blijft raadselachtig

Idiopathisch plots perceptief gehoorverlies (Engels: Idiopathic Sudden sensorineural hearing loss, ISSHL) wordt gekenmerkt door een perceptief gehoorverlies dat ontstaat binnen 24 uur in verder gezonde, normaal horende personen. Na uitgebreid onderzoek kan in slechts 10-15% van de gevallen een onderliggende oorzaak worden gevonden. Het gehoorverlies, meestal aan één oor, kan mild, of ernstig zijn, tijdelijk of permanent. Het is een zeer zeldzame aandoening.

Promovendus Boris Westerlaken deed onderzoek naar mogelijke oorzaken en behandeling van ISSHL. Het meest aannemelijk is volgens hem dat ISSHL wordt veroorzaakt door een virusinfectie van het binnenoor. Echter, twee behandelingen die op deze theorie gebaseerd zijn, blijken geen toegevoegde waarde te hebben op het gehoorherstel bij patiënten met ISSHL. Westerlaken concludeert dat dé behandeling van ISSHL nog steeds niet gevonden is en dat verder onderzoek nodig is.

Boris Westerlaken (Utrecht, 1970) studeerde Geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling KNO van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BCN. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Heinsius Houbolt Stichting. Westerlaken is sinds juni 2007 werkzaam als KNO-arts in het Medisch Spectrum Twente te Enschede. /JW

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws