Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Sporten goed voor motoriek van kinderen met visuele beperking

27 mei 2008

Kinderen met een visuele beperking hebben vaak ook motorische problemen. Visuele informatie is namelijk cruciaal voor het sturen en controleren van bewegingen. Sporten kan helpen om een deel van de achterstand in te lopen, zo blijkt uit onderzoek van Suzanne Houwen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Houwen promoveert op 4 juni 2008 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

In een onderzoek dat werd gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onderzocht Houwen verschillende aspecten van het motorisch functioneren van kinderen tussen de zes en twaalf jaar met een visuele beperking. Ze deed zowel literatuuronderzoek als onderzoek met proefpersonen.

Oog-handcoördinatie

Uit Houwens praktijkonderzoek komt naar voren dat kinderen met een visuele beperking vooral problemen ondervinden met de balans en met taken die om een snelle reactie vragen en waarbij oog-handcoördinatie een belangrijke rol speelt, zoals het vangen van een bal. Verder blijkt dat er motorische taken zijn waarop deze kinderen even goed scoren als kinderen zonder visuele beperking, en dat kinderen met een ernstige visuele beperking over het algemeen niet slechter scoren dan kinderen met een matige visuele beperking.

Balvaardigheid

Bij balvaardigheid scoren kinderen met een visuele beperking slechter dan gemiddeld. Houwen ontdekte echter dat kinderen met een visuele beperking die aan sport doen, betere resultaten halen. Het merendeel van de kinderen met een visuele beperking is echter weinig lichamelijk actief. Dit geldt vooral voor kinderen met een ernstige visuele beperking en voor kinderen die zwaarder zijn dan gemiddeld.

Curriculum vitae

Suzanne Houwen (Nieuweschans, 1981) studeerde bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen en verrichtte haar promotieonderzoek bij het Interfacultair Centrum voor Bewegingswetenschappen (ICB) en het Universitair Centrum voor Sport, Bewegen en Gezondheid, beide onderdeel van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Ze promoveert tot doctor in de Medische Wetenschappen bij prof.dr. C. Visscher. Houwen werkt nu als postdoc bij het ICB. De titel van haar proefschrift is ‘De motoriek van kinderen met een visuele beperking’.

Noot voor de pers

Nadere informatie: via UMCG, Communicatie, tel. 050 - 361 2200

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.