Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Dr. Eveline de Bont: ‘Bestrijd het beeld dat kinderen met kanker geen kans hebben’

22 april 2008

Wanneer een kind aan kanker lijdt, reageert de omgeving daar vaak heel heftig op. “Dat is niet goed voor de ontwikkeling van het kind,” vindt Eveline de Bont, kinderoncologe aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Ze ziet dat negatieve beeld daarom liever verdwijnen. Betere voorlichting rondom kanker bij kinderen is een goede start, aldus de kinderoncologe.

Ook al komt kanker bij kinderen weinig voor – zo’n vijfhonderd keer per jaar – het is de kinderoncologe De Bont al meerdere keren opgevallen: “Wanneer een kind kanker heeft, wordt daar vaak te somber op gereageerd.” Voor de eigen ouders vindt De Bont dat zeer invoelbaar, maar dat ook scholen en kennissen van de ouders van de patiënt er onzeker van worden, is volgens haar onnodig. Dat maakt het voor het kind en zijn ouders alleen maar lastig en kan later in het kinderleven problemen opleveren. “Het is op zich goed bedoeld van de scholen en de mensen daaromheen. Maar een school zegt soms: ‘Zo ernstig ziek, wat vreselijk! Laat het kind lekker thuis van school, we spijkeren het over een jaar allemaal wel bij.’ En daarmee ontneem je een kind juist zijn dagelijks leven en stop je het in een isolement.”

Leven

De gevolgen zijn dat kinderen gaan achterlopen in hun ontwikkeling en hun speelvriendjes nu en het jaar erop zullen missen. “Dat is helemaal niet nodig. De ziekte maakt het leven van een kind en zijn gezin behoorlijk lastig, maar zeker niet onmogelijk. Dat ze kaal zijn en een neussonde dragen, is voor kinderen lang niet zo erg als volwassenen soms denken. Het feit dat ze extreem snel vermoeid zijn ervaren ze als een gegeven. Wild buiten spelen zit er dus niet bij en voor sommigen is lopen ook moeilijk. Dat betekent dat ze vooral lichamelijk niet zo fit zijn, maar verder het leven best kunnen en willen bijbenen," aldus De Bont. "Dus: wel naar school en zoveel mogelijk contact met de buitenwereld, in plaats van leven in isolement. Dat vindt een kind ook fijner”, zegt De Bont, “juist op dagen dat het zich beter voelt.”

De klank van kanker

Als dat het geval is, hoe komt het dan dat scholen en andere mensen kinderkanker zo kansloos zien? Onwetendheid, denkt De Bont. “Het negatieve beeld ontstaat vooral doordat veel mensen denken aan kanker zoals je het op latere leeftijd kan krijgen. Iedereen weet dat je longkanker krijgt door roken, leverkanker door alcohol, enzovoorts. Hoe krijgen kinderen kanker? Niet door roken of drinken, maar door groei in hun normale ontwikkeling. Daarbij delen heel veel cellen. Soms gaat dat mis en ontstaat een kankercel. Vandaar dat het vaak gebeurt bij de hersenen en het afweersysteem in het bloed: die zijn volop in ontwikkeling. Dat kinderen daardoor kanker kunnen krijgen, weten maar heel weinig mensen.”

Kansen

Daarnaast koppelen veel volwassenen de ziekte aan een hoge sterfkans. “Vroeger waren mijn collega’s inderdaad opgelucht wanneer een kleine tien procent van hun patiëntjes het overleefde, maar vandaag de dag haalt driekwart het.” En vijf jaar na behandeling lopen de kinderen niet meer kans op kanker dan een gezond persoon. De behandelingen helpen dus. Daarom zou De Bont graag zien dat de maatschappij kanker bij kinderen net zo accepteert als bijvoorbeeld een bypassoperatie bij een hartinfarct – ook ernstig, maar niet per se dodelijk. “Dat beeld moet ook voor kanker bij kinderen kunnen bestaan”.

Voorlichting

Met goede voorlichting is zo’n positief beeld prima haalbaar, zegt de kinderoncologe. Een campagne zou volgens De Bont een goed idee zijn. “Als mensen weinig over een ziekte weten, geeft hen dat in het dagelijks leven te veel onzekerheden en worden ze terughoudend, wat het isolement rondom jeugdige kankerpatiënten alleen maar bevordert. En dat is precies wat ik met goede voorlichting zou willen veranderen.”

Curriculum Vitae

Eveline de Bont studeerde Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. In de jaren negentig werkte ze bij diverse universiteiten, waaronder Harvard in Boston. In 1999 promoveerde ze aan de Rijksuniversiteit Groningen in de Medische Wetenschappen. Als kinderoncologe en onderzoeker heeft De Bont diverse beurzen verdiend, waaronder een tot en met 2009 lopende, persoonsgebonden financiering voor kankeronderzoek. De Bont werkt momenteel in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:10
printView this page in: English

Meer nieuws