Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Dr. Hans van Koningsbrugge: 'Nieuwe Russische president Medvedev geen schoothondje van Poetin'

01 april 2008

Onlangs verkoos het Russische volk Dmitri Medvedev tot hun nieuwe president. Alles behalve verbazingwekkend, vindt Ruslanddeskundige Hans van Koningsbrugge. Dat de kandidaat met steun van Poetin de verkiezingen zou winnen, was al voor de verkiezingen duidelijk. Wel opmerkelijk vindt Van Koningsbrugge de keuze van Poetin om juist de vrij liberale Medvedev naar voren te schuiven als zijn gedroomde opvolger. ‘Maar dat maakt Medvedev beslist niet tot het schoothondje van Poetin.’

Van Koningsbrugge: ‘Natuurlijk heeft Medvedev de steun van Poetin de komende jaren nog hard nodig. De bestuursstructuur in Rusland is heel hiërarchisch. Poetin heeft een elite gecreëerd aan de top en Medvedev zal Poetin hard nodig hebben om deze bij elkaar te houden.’ Daarbij moet Medvedev zichzelf nog op de kaart zetten bij het Russische volk. ‘Uit recente opiniepeilingen bleek dat veel Russen Medvedev nauwelijks kennen. Geen wonder, want van een echte verkiezingsstrijd is nooit sprake geweest. Er zijn geen debatten gevoerd, dus vrijwel niemand weet nog waar Medvedev precies voor staat.’

Gericht op westen

Als Poetin had gekozen om iemand te steunen uit de ‘siloviki’, de voormalige en huidige leden van de veiligheids- en inlichtingendiensten, zou dat meer voor de hand hebben gelegen, volgens Van Koningsbrugge. ‘Poetin zelf is ook tenslotte ook lichtjes geharnast. Daarbij heeft Medvedev nooit gediend bij de KGB, de voorloper van de FSB, zoals Poetin zelf. Medvedev is advocaat en afkomstig uit de energiesector. In vergelijking met Poetin is hij een stuk liberaler én veel meer op gericht op (zakelijke contacten met) het westen.

Gematigder toon

Dat laatste zou de komende jaren wel eens voor veranderingen kunnen zorgen, denkt Van Koningsbrugge. ‘Koedrin, de huidige minister van financiën in Rusland waarschuwde al dat de toon van Rusland anders moet, gematigder om westerse investeerders niet af te schrikken. Ook Medvedev ziet het belang van goede zakelijke contacten in. Rusland is tenslotte afhankelijk van een koopkrachtig westen. Net zo goed als het westen afhankelijk is van Rusland voor de levering van olie en gas.’

Bilaterale banden

Waar het westen wel voor moeten waken is een al te paternalistische toon, vindt Van Koningsbrugge. ‘Ik zie de EU voorlopig niet in staat een eenduidig EU-beleid richting Rusland te formuleren. Vermoedelijk zal een aantal landen op bilaterale wijze banden sluiten met Rusland. Uitstekend, maar dat betekent niet automatisch dat we daarmee meteen even democratie kunnen ‘planten’ in Rusland. Dat is een ontzettend naïeve, eendimensionale gedachte.’

Mensenrechten

Ook met de Russen kun je het uitstekend hebben over mensenrechten. En natuurlijk moeten ze internationale verdragen accepteren. Daar mogen én moeten ze nadrukkelijk op worden aangesproken. Maar beweer daarbij niet keihard dat ons systeem beter is. Dat schiet gegarandeerd in het verkeerde keelgat, meent Van Koningsbrugge. ‘Balkenende deed dat heel goed afgelopen november bij zijn gesprek met Poetin. Sowieso is het verstandig om in gesprek te blijven. Hoe meer we samenwerken met Rusland, hoe beter we kunnen begrijpen en analyseren wat er daar gebeurt en leeft.’

Curriculum Vitae

Dr. Hans van Koningsbrugge is sinds 1990 universitair docent Ruslandkunde aan de RUG. Daarnaast is hij directeur van het Nederland-Rusland Centrum. Eerder studeerde hij geschiedenis en was hij medewerker aan de Universiteit van Nijmegen. Van Koningsbrugge is bijzonder hoogleraar aan de Moskouse Staatsuniversiteit voor Cultuur. Hij doet voornamelijk onderzoek naar het moderne Rusland en de Nederlands-Russische betrekkingen.

Informatie


Dr. J.S.A.M. van Koningsbrugge, tel. (050) 363 72 49,e-mail: j.s.a.m.van.koningsbrugge@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:11
printView this page in: English

Meer nieuws