Organisch chemicus Feringa benoemd tot Akademiehoogleraar

22 april 2008
Prof.dr. Ben Feringa
KNAW-voorzitter Van Oostrom feliciteert Feringa (foto Elmer Spaargaren)

Prof. dr. Ben L. Feringa, hoogleraar Synthetische Organische Chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen wordt benoemd tot Akademiehoogleraar. Dat heeft de De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) dinsdag bekend gemaakt. Ook prof. dr. Harry R. Büller (vasculaire geneeskunde, Universiteit van Amsterdam),  prof. dr. Frank G. Grosveld (moleculaire celbiologie, Erasmus Universiteit Rotterdam) en prof. dr. Pierre J.G.M. de Wit (moleculaire fytopathologie, Wageningen Universiteit) worden Akademiehoogleraar.

Feringa wordt benoemd vanwege zijn baanbrekende werk op scheikundig gebied. Hij verwierf wereldfaam met de synthese van organische moleculen. Feringa slaagde er als eerste in moleculaire motoren te synthetiseren die onder invloed van licht blijven draaien. Wereldwijd beschouwen zijn vakgenoten dit als een van de hoogtepunten van de moderne scheikunde. Veel van de postdoc-onderzoekers die hij uit de hele wereld heeft aangetrokken, bekleden inmiddels hoge functies

Akademiehoogleraren worden door de KNAW in de gelegenheid gesteld om zich vijf jaar lang geheel naar eigen inzicht bezig te houden met innovatief onderzoek en onderwijs, zonder de bestuurlijke verplichtingen die normaal gesproken tot hun functie behoren. De KNAW financiert het salaris van de Akademiehoogleraar en een onderzoeksbudget (bij elkaar 200.000 euro per hoogleraar). De betrokken universiteit moet ter vervanging van de Akademiehoogleraar een jonge veelbelovende onderzoeksleider aantrekken. De onderzoeksleider krijgt zo de gelegenheid een eigen onderzoekslijn te beginnen. Hierdoor draagt het Programma Akademiehoogleraren op dubbele wijze bij aan vernieuwing van het onderzoek.

De nieuwe Akademiehoogleraren worden maandag 26 mei 2008 geïnstalleerd in het Trippenhuis te Amsterdam.

Voor meer informatie over het programma kunt u vanaf 12 mei 2008 terecht op www.knaw.nl.
Meer informatie over deze en eerder geselecteerde Akademiehoogleraren vindt u op www.knaw.nl/akademiehoogleraren.

Meer informatie: http://www.benferinga.com/

Laatst gewijzigd:15 januari 2018 09:39