Femtosecond vibrational dynamics in water nano-droplets

25 april 2008

Promotie: G.D. Cringus, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Femtosecond vibrational dynamics in water nano-droplets

Promotor(s): prof.dr. D.A. Wiersma

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Water aan de buitenkant van een druppel verschilt van water in de kern

In het proefschrift van Dan Cringus wordt de ultrasnelle dynamica van water op nanometerschaal bestudeerd. Twee modelsystemen zijn gebruikt, namelijk mengsels van water en acetonitril en omgekeerde micellen. Er wordt aangetoond dat de waterclusters uit twee verschillende gebieden bestaan, die worden gekarakteriseerd door verschillende dynamica, structuur van de waterstofbindingsnetwerken en wegen voor vibrationele energierelaxatie.

Het water uit het centrum van de druppel is bijna gelijk aan bulk water, vooral in het geval van H2O in omgekeerde micellen. Toch suggereert de waargenomen variatie van de vibrationele levensduur van het water in de kern voor de HDO in D2O/acetonitril monsters de aanwezigheid van nano-inperkingseffecten voorbij de oppervlaktelaag. In de buitenste 1-2 moleculaire lagen van waterclusters worden de dynamica en energieoverdracht voornamelijk bepaald door de interactie van de oppervlaktelaag van watermoleculen met de aangrenzende niet-water fase (respectievelijk acetonitril en micelmembraan). Als gevolg daarvan wordt de additionele vibrationele energie verbruikt via een kanaal dat verschilt van dat in bulk water. De water-water interacties zijn verder aanzienlijk zwakker in de oppervlaktelaag en de overdracht van vibrationele energie tussen moleculen is geblokkeerd.

Het resultaat opent een nieuw perspectief op de rol van water in biologische omgevingen, omdat het suggereert dat water in de nabijheid van een biologisch oppervlak, zoals bijvoorbeeld dichtbij een eiwit, de energie niet zo efficiënt kan overdragen als in de bulk fase.

Dan Cringus (Roemenië, 1977) voerder zijn onderzoek uit bij het Zernike Institute for Advanced Materials. Het werd gefinancierd door FOM. Na afloop van het onderzoek is Cringus gaan werken bij Océ Technologies. /JS

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37