Platelets and white blood cells in acute coronary syndromes

23 april 2008

Promotie: J.J.J. Smit, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Platelets and white blood cells in acute coronary syndromes

Promotor: prof.dr. F. Zijlstra

Faculteit: Medische Wetenschappen

Rol bloedplaatjes en witte bloedcellen bij ontstaan hartinfarct onderzocht

Bloedplaatjes en witte bloedcellen vervullen een centrale rol bij bloedstolling. Daarmee spelen ze een belangrijke rol bij het ontstaan en de ontwikkeling van een (dreigend) hartinfarct. UMCG-promovendus Jan Jaap Smit onderzocht de prognostische gevolgen van de aanmaak van bloedplaatjes en witte bloedcellen in patiënten met een (dreigend) hartinfarct.

Een van de problemen bij het in kaart brengen van het risico op een (dreigend) hartinfarct, is dat het moeilijk is de remming van bloedstolling te meten. Smit ontwikkelde hiertoe een nieuwe, gemakkelijk toepasbare test. Of deze test klinisch voorspellende waarde heeft bij infarctpatiënten, zal moeten blijken uit nader onderzoek, dat inmiddels in het UMCG wordt uitgevoerd. Verder concludeert Smit onder meer dat het aantal witte bloedcellen snel wisselt in reactie op dotterbehandeling. De fluctuatie van het aantal witte bloedcellen blijkt een krachtiger voorspeller van sterfte dan de basaalwaarde van de witte bloedceltelling.

Jaap Jan Smit (Harlingen, 1975) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek aan de afdeling cardiologie van het de Isala Klinieken te Zwolle en de afdeling cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Hij werkt thans als fellow electrofysiologie in de Isala Klinieken. /JW

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38