17 april 2008

Promotie: mw. J.U. Klitsch, 16.15 uur , Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Open your eyes and listen carefully. Auditory and audiovisual speech perception and the McGurk effect in Dutch speakers with and without aphasia

Promotor(s): mw.prof.dr. Y.R.M. Bastiaanse

Faculteit: Faculteit der Letteren

Visuele informatie bevordert gesproken taalperceptie door afatische sprekers

Visuele informatie bevordert de auditieve spraakwaarneming van afatische sprekers. Dat concludeert Julia Klitsch in haar proefschrift. Zij onderzocht de spraakperceptie in drie verschillende groepen volwassenen met Nederlands als moedertaal, waaronder een afatische groep. Met twee verschillende experimenten bekeek zij of de beschikbaarheid van visueel articulatorische informatie (het mondbeeld van de spreker) bevorderlijk is voor de auditieve spraakperceptie van afatische sprekers. In de context van de audiovisuele spraakperceptie heeft Klitsch ook het McGurk effect in het Nederlands onderzocht.

Met het eerste experiment onderzocht Klitsch de auditieve spraakperceptie door middel van twee auditieve discriminatietaken. De prestatie van de afatische proefpersonen in deze taak bleek verminderd, vooral voor ‘plaats van articulatie’. Het tweede experiment bouwt verder op dit resultaat en op resultaten uit eerder onderzoek met niet-hersenbeschadigde sprekers. Hierbij onderzocht Klitsch met een identificatietaak de auditieve en de audiovisuele spraakperceptie en het McGurk effect.

De resultaten uit dit onderzoek wijzen erop dat visuele informatie de auditieve spraakwaarneming van afatische sprekers bevordert. Verder zijn er aanwijzingen voor een matig McGurk effect in het Nederlands.

Julia Klitsch (Duitsland, 1974) studeerde patholinguistik in Potsdam. Klitsch verrichte haar onderzoek bij de onderzoeksscholen Center for Language and Cognition Groningen en School of Behavioral and Cognitive Neuroscience. Haar onderzoek werd gefinancierd door NWO. /ES

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37