Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

YidC mediated membrane insertion: from substrate interaction to multimerization

11 april 2008

Promotie: S. Kol, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: YidC mediated membrane insertion: from substrate interaction to multimerization

Promotor: prof.dr. A.J.M. Driesen

Faculteit: wiskunde en natuurwetenschappen

 

Rol membraaneiwit YidC bij inbouw eiwit in membraan

Iedere levende cel wordt omgeven door een selectief doorlaatbare cytoplasmatische membraan. Deze membraan is ondoorlaatbaar voor allerlei water-oplosbare verbindingen, waardoor wordt voorkomen dat de inhoud van de cel naar buiten lekt en dat gevaarlijke stoffen naar binnen dringen. Processen die een koppeling vereisen tussen binnen en buiten cel worden uitgevoerd door eiwitten die ingebed zitten in de membraan. Er is nog relatief weinig bekend over de manier waarop membraaneiwitten op een goede manier in de membraan terechtkomen (membraaneiwit biogenese). Stefan Kol behandelt in zijn proefschrift drie verschillende membraaneiwitbiogeneseroutes in de bacterie Escherichia coli, als model voor de menselijke cel.

Het membraaneiwit YidC speelt een belangrijke rol in de insertie (inbouw) en mogelijk ook in de vouwing van sommige membraaneiwitten. Door gebruik te maken van kunstmatige membranen, waarin zich gezuiverde eiwitcomponenten bevinden, toonde Kol aan dat alleen YidC nodig is voor de insertie van subeenheid c van de F1F0 ATP synthase. Deze subeenheid vormt normaliter een ring van tien eenheden, die samen met andere eenheden energie opwekken in de cel. De vorming van de ring is niet nodig voor de insertie via YidC. De herkenning van YidC wordt bepaald door positieve ladingen in het substraatmolecuul.

Naast subeenheid c identificeerde Kol ook subeenheid a als een substraat van YidC. Deze subeenheid wordt waarschijnlijk door YidC geholpen in de vouwing en daardoor beschermd tegen voortijdige afbraak. Verder beschrijft Kol de insertie van MscL, een niet-specifiek kanaal betrokken bij osmotische stress.

Stefan Kol (Groningen, 1976) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij zijn promotieonderzoek uitvoerde bij het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB). Het werd gefinacierd door NWO-ALW. Inmiddels werkt hij als wetenschappelijk onderzoeker bij de afdeling Microbiële Fysiologie van de RUG. /FC

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws