Strategies to optimize renoprotective therapy in proteinuric renal patients

02 april 2008

Promotie: L. Vogt, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Strategies to optimize renoprotective therapy in proteinuric renal patients

Promotors: prof.dr. G.J. Navis en prof.dr. D. de Zeeuw

Faculteit: medische wetenschappen

Behandeling nierfalen kan beter met bestaande medicijnen

Chronische nierfalen is een belangrijk gezondheidsprobleem. Patiënten met falende nierfunctie hebben een kostbare dialyse of niertransplantatie nodig, en lijden bovendien vaak aan hart- en vaataandoeningen. De beste manier om de nieren te beschermen, is het verminderen van eiwituitscheiding in de urine. Hiertoe bestaan verschillende medicijnen, maar ook aanpassing van de leefwijze – minder zout eten – is belangrijk.

UMCG-onderzoeker Liffert Vogt onderzocht de werking van diverse typen medicijnen en bracht bijwerkingen in kaart. Hij ontdekte dat geneesmiddelen gericht op bloeddruk en eiwituitscheiding in de urine effectiever worden wanneer de patiënt minder zout binnen krijgt. Verder stelt Vogt dat eiwituitscheiding nauwgezet gecontroleerd moet worden, en dat de behandeling verbeterd kan worden door bestaande medicijnen beter te gebruiken. Dit leidt niet alleen tot herstel van stoornissen in de nier, maar vermindert ook het risico op hart- en vaatziekten.

Lif fert Vogt (Groningen, 1975) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek aan de afdeling nefrologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de farmaceutische firma Merck & Co. Vogt werkt thans als internist in opleiding in het Amsterdam Medisch Centrum. /JW

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English