Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Groningse studenten theaterwetenschap spelen voor  raads- en statenvergaderingen

29 april 2008

In de periode van 13 mei tot en met 5 juni 2008 spelen studenten theaterwetenschap van de opleiding Kunsten, Cultuur en Media van de Rijksuniversiteit Groningen een tiental voorstellingen in raads- en statenzalen van noordelijke gemeenten en provincies. Het betreft een korte bewerking van Heiner Müllers Philoktetes, die direct voorafgaande aan de vergadering van gemeenteraad of Provinciale Staten wordt gespeeld. De toeschouwers, voornamelijk bovenbouwleerlingen van het VWO, worden van harte uitgenodigd om vanaf de publieke tribune zowel het toneelspel als het politieke spel te aanschouwen en te zoeken naar overeenkomsten en verschillen.

Philoktetes

Onderweg naar Troje wordt de Griekse vorst Philoktetes achtergelaten op Lemnos, een onbewoond eiland. Tien jaar later – de Grieken hebben de Trojaanse oorlog nog niet kunnen winnen – komt Odysseus met Neoptolemos naar Lemnos om Philoktetes op te halen: zijn onfeilbare boog zou wel eens een einde aan de oorlog kunnen maken. Hier begint het daadwerkelijke stuk: Odysseus, die zich eerder de wapenrusting van Neoptolemos’ vader Achilles heeft toegeëigend, gebruikt nu diezelfde Neoptolemos om het vuile werk voor hem op te knappen. Alles is geoorloofd om Philoktetes naar Troje te lokken. Het is immers in het algemeen belang…

Deze Philoktetes is een bewerking van het gelijknamige stuk van de Duitse auteur Heiner Müller. Dit toneelstuk uit 1966 is grotendeels gebaseerd op de klassieke tragedie van Sophocles, maar niet helemaal. Vooral het einde van het stuk is bij Müller een scherpe analyse geworden van de verhouding tussen wat de realiteit vraagt en wat de integriteit gebiedt. De waarheid van de één, kan heel goed de leugen van de ander zijn. Wie behartigt welke belangen? En hoe behartigt men het algemeen belang? Is integriteit een deugd of een last?

Theaterwetenschap aan de RUG

Theaterwetenschap is een specialisatie binnen de opleiding Kunsten, Cultuur en Media en bestaat in 2008 dertig jaar. Sinds 1985 wordt jaarlijks een productie uitgebracht, die werden geregisseerd door onder anderen Jacques Nieborg, Theo de Groot, Hans van Maanen, Paul DeBruyne en Tanja Hermsen. Philoktetes is een regie van Rob Bakker, artistiek leider van Theater de Citadel uit Groningen.

Reserveren: philoktetes_kcm@yahoo.com

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 18 oktober 2018

  Nieuw tijdschrift: Virtus

  Virtus is een onafhankelijk, multidisciplinair en meertalig peer-reviewed tijdschrift met artikelen over alle aspecten van de geschiedenis van de adel. Het is zojuist toegevoegd aan de tijdschriftenlijst van University of Groningen Press.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...