Nationaal college ‘Fitna en de nieuwe politiek’

23 april 2008

Vanaf woensdag 23 april 2008 gaat op initiatief van René Boomkens, hoogleraar sociale en cultuurfilosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen een nationale collegereeks van start naar aanleiding van de maatschappelijke discussie rond de verschijning van de film ‘Fitna’ en de veronderstelde opkomst van wat sinds Pim Fortuyn een ‘nieuwe politiek’ wordt genoemd.

Hoogleraren en universitaire docenten aan verschillende universiteiten en binnen uiteenlopende vakdisciplines besteden één college in een bestaande reeks aan allerlei aspecten van deze zogeheten ‘nieuwe politiek’, aan achtergronden van het maatschappelijke debat over migratie, Islam, nationale identiteit, democratie en globalisering. Tezamen moeten de colleges deze verschijnselen vanuit diverse disciplinaire invalshoeken benaderen en zo de discussie de verdieping bieden die momenteel zo node wordt gemist. De colleges zullen via Internet aan alle geïnteresseerden beschikbaar worden gemaakt.

Aan de collegereeks wordt meegewerkt door medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht, de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Universiteit Twente en de Universiteit Maastricht. Het eerste college wordt op woensdag 23 april 2008 verzorgd door prof. Willem de Haan, hoogleraar criminologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Onderwerp van dit college

'Polderen over Fitna. Had Theo dit gewild? Over de betekenis van de moord op Theo van Gogh en de gevolgen voor het debat over de Islam in Nederland.’
Woensdag 23 april 2008, 11-13.00 uur Offerhauszaal, Academiegebouw.

Noot voor de pers

Meer informatie: prof. René Boomkens, tel. 050-363 6152, e-mail: r.w.boomkens@rug.nl

Voorlopig programma:

Woensdag 23 april

11-13 uur

Faculteit Rechten

Academiegebouw,

Offerhauszaal

'Polderen over Fitna. Had Theo dit gewild? Over de betekenis van de moord op Theo van Gogh en de gevolgen voor het debat over de Islam in Nederland’

Prof. Willem de Haan

(criminologie, rechten)

Maandag 19 mei

UvA

Faculteit Geesteswetenschappen

Filosofie

Onderwerp nog onbekend; discipline: sociale en politieke filosofie.

Dr. Karen Vintges & Dr. Bart van Leeuwen

(sociale en politieke filosofie)

Dinsdag in mei of juni

9-13 uur

UM

Cultuurwetenschappen

‘Power & Democracy’: Fitna en de macht van de Nederlandse media

Dr. René Gabriëls

(politieke en cultuurfilosofie)

Faculteit der Letteren

Kunsten, Cultuur & Media (KCM)

Fitna als politiek pamflet

Prof. Liesbeth Korthals Altes (literatuurwetenschap, KCM); Dr. Pascal Gielen (KCM)

UvA

Faculteit Maatschappij- en gedragswetenschappen

Communicatiewetenschappen

Fitna: the videobattle. On the series of Fitna-videos and comments on Internet

Prof. Liesbet van Zoonen (communicatiewetenschappen)

Tussen 17 mei en 3 juli

Faculteit Letteren UU

Mediastudies

Prof. William Urricchio (mediastudies)

EUR

Filosofie

Fitna: van tentoonstellingswaarde naar manipulatiewaarde

Prof. Jos de Mul (filosofie)

Faculteit Wijsbegeerte

Fitna, politiek en transnationalisme

Prof. René Boomkens; Dr. Baukje Prins (cultuurfilosofie; sociale en politieke filosofie)

Najaar 2008

Sociologie

EUR

Constructies van collectiviteit in het verlangen naar en teleurstelling na ‘Fitna’

Dr. Willem Schinkel (sociologie)

Najaar 2008

Maatschappijwetenschappen

UT

Filosofie; ethiek

Fitna, rechtvaardigheid en ressentiment

Dr. Tsjalling Swierstra (filosofie; ethiek)

Overige medewerkers aan het college: Prof. Frank van Vree (mediastudies UvA), Prof. Ido de Haan (geschiedwetenschap UU). Diverse andere academici hebben laten weten een bijdrage te overwegen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27