Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Onderzoekers in de dop winnen in de Bernoulliborg

Uitreiking prijzen voor scholieren
03 april 2008

Op vrijdag 4 april 2008 reiken de steunpunten van de Rijksuniversiteit Groningen hun jaarlijkse prijzen uit voor de beste profielwerkstukken van havo/vwo-scholieren. Jury’s van hoogleraren en andere docenten kozen de afgelopen weken de beste vijftien uit een kleine honderd inzendingen. Voorafgaand aan de prijsuitreiking brengen de leerlingen in de Bernoulliborg, een van de nieuwe gebouwen van de universiteit, hun onderzoek aan de man op een ‘markt’. Daarmee kunnen ze de publieksprijs in de wacht slepen. Voor het eerst dit jaar krijgen de kanshebbers ook de mogelijkheid om hun onderzoek te publiceren in een nieuw tijdschrift, JONGgeleerd.

De kwaliteit van de ingezonden werkstukken wekt al jaren enthousiasme bij juryleden, publiek en de steunpunten zelf. Daarom is er besloten om een tijdschrift voor scholierenonderzoek te lanceren, waarin leerlingen hun onderzoek aan een breder publiek kunnen presenteren. Dit tijdschrift, dat JONGgeleerd zal gaan heten, verschijnt deze zomer voor het eerst en zal verspreid worden op alle middelbare scholen in Nederland. “Het is niet alleen leuk voor de leerlingen om een eerste populair-wetenschappelijk artikel op hun naam te kunnen brengen, ook voor scholen is het interessant. Ze kunnen er gebruik van maken om de nieuwe lichting eindexamenkandidaten op ideeën te brengen en zo het profielwerkstuk een nieuwe kwaliteitsimpuls te geven”, denkt Saskia Visser van het Alfasteunpunt.

Inzendingen vanuit het hele land

Nieuwsgierige leerlingen zijn onderzoekers in de dop, vandaar dat de universiteit hun prestaties wil stimuleren en belonen. De inzendingen voor de RUG-prijzen komen uit alle vakgebieden en uit het hele land. Daar zijn de organisatoren erg tevreden over. Saskia Visser: “Groningen is een brede universiteit, waar alfa-, bèta- en gammawetenschap bedreven wordt. Natuurlijk hebben we een sterke binding met de regio, maar onze studenten komen uit het hele land, en ook steeds meer van over de grens. Dat zie je in deze inzendingen terug.”

Van een gefingeerd goed doel tot de terugkeer van het hoorspel
Een van de onderzoeken die meedingen naar de Jan Penprijs van het Gamma-steunpunt is van Anne Herngreen van het Hogeland College in Warffum. Zij deed een experiment met haar medeleerlingen en docenten door een actie op te zetten voor een goed doel in India. Ze keek daarbij in hoeverre mensen oog hebben voor signalen die erop wijzen dat er iets niet klopt met het goede doel. Toen bekend werd dat er geen goed doel was, veroorzaakte dat nogal wat opschudding op school.


Een kanshebber voor de Jan Kommandeurprijs van het Bèta-steunpunt is Klaas Jelmer Boskma uit Haren. Hij heeft zelf een golfslagcentrale op schaal gebouwd in een aquarium. Een computer bestuurt de centrale en registreert de opbrengst aan energie. Reenske Aalfs en Joram Feitsma uit Leeuwarden bogen zich over een heel ander fenomeen, het hoorspel. Ze doken in de geschiedenis, de productie en de populariteit van deze kunstvorm en raakten daarvan zo geïnspireerd, dat ze het ook zelf uit wilden proberen. Een eigen bewerking van een deel van de roman “Boven is het stil” van Gerbrand Bakker tot hoorspel is het eindresultaat. Dit zijn enkele voorbeelden van scholierenonderzoek die op 4 april gepresenteerd zullen worden.

Noot voor de pers

De prijsuitreiking is op 4 april, 14.00-16.00, Bernoulliborg, Nijenborgh 9, Groningen.

Meer informatie: 
Alfasteunpunt: Saskia Visser/Marleen Brock, 050-3635271,  s.j.visser@rug.nl, m.m.j.brock@rug.nl
Bètasteunpunt: Alex van den Berg, 050-3634851, a.c.van.den.berg@rug.nl
Gammasteunpunt: Karien Ballast, 050-363 3754,  k.ballast@rug.nl
Zie ook de site van de profielwerkstukprijzen

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:26

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Franse aandacht voor onze Bijzondere Collecties

  De Société bibliographique de France, een Franse vereniging voor boekwetenschappers en boekhistorici, heeft conservator Alisa van de Haar geïnterviewd over de Groningse Bijzondere Collecties. In het interview vertelt Van de Haar onder andere over de...