Onderzoek in virtuele vlindertuin

22 maart 2008
Mensen houden meer van natuurlijke omgevingen dan stedelijke omgevingen. Deze voorliefde voor de natuur kan worden verklaard door het feit dat natuur een herstellende uitwerking heeft op mensen. Een wandeling in de natuur leidt tot vermindering van stress. Tevens blijken mensen zich na een wandeling in de natuur beter te kunnen concentreren dan na een wandeling in een stedelijke omgeving. Mensen herstellen beter in de natuur omdat natuur fascinerend is. Fascinatie betekent dat je aandacht moeiteloos wordt getrokken door bepaalde dingen in de omgeving. Omdat je geen moeite hoeft te doen om je aandacht te richten, kun je beter uitrusten en sneller herstellen.
Virtuele vlindertuin, met links op de foto Roos Pals
Roos Pals, promovendus Omgevingspsychologie aan de RUG, doet onderzoek naar hoe mensen dierentuinattracties beleven. Ze onderzoekt hoe een dierentuin attractie ontworpen zou moeten worden zodat mensen gefascineerd raken. Het idee is ontstaan om voor dit onderzoek een virtuele vlindertuin te laten maken. Met behulp van virtual reality kan je namelijk heel gecontroleerd worden onderzocht hoe specifieke factoren in een dierentuinattractie invloed hebben op de beleving van mensen.
Virtueel straatbeeld
In een eerste onderzoek is gekeken hoe goed mensen zich kunnen herstellen in de virtuele vlindertuin ten opzichte van een virtuele stadswijk. Deelnemers van het onderzoek moesten eerst 50 minuten lang sudoku puzzels oplossen, zodat zij mentaal vermoeid raakten. Daarna moesten zij een tijdje wandelen in de virtuele vlindertuin of een wandeling in de virtuele stadswijk. Voor en na de wandeling in de virtuele omgeving werd hartslag en ademhaling gemeten om na te gaan of de deelnemers zich beter konden herstellen in de vlindertuin ten opzichte van de stadswijk. Hartslag en ademhaling zijn namelijk goede indicatoren voor mentale vermoeidheid. In een vragenlijst werd de deelnemers gevraagd hoe aantrekkelijk zij beide virtuele omgevingen vonden en hoe goed zij tot rust konden komen in de virtuele omgevingen. Uit het vooronderzoek dat in november 2007 heeft plaatsgevonden bleek dat mensen de vlindertuin veel aantrekkelijker en fascinerender vonden dan de stadswijk. Mensen zeiden ook dat ze beter tot rust konden komen in de vlindertuin dan in de stad. Echter, uit de hartslag en ademhaling van de deelnemers kon niet worden geconcludeerd dat mensen zich beter konden herstellen in de vlindertuin dan in de stadswijk.
Waarom vinden mensen de virtuele vlindertuin fascinerender dan de stad? Komt het doordat er in de vlindertuin meer beweging is? Zijn het de grote hoeveelheid planten? Zijn het de geluiden? En hoe kun je de virtuele vlindertuin zodanig ontwerpen zodat mensen optimaal kunnen herstellen? Roos Pals hoopt deze vragen in vervolgonderzoek te kunnen beantwoorden. Hiervoor zal er elke keer een aanpassing in de vlindertuin worden gemaakt en worden onderzocht hoe mensen hierop reageren.
Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:23