Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Als gal stroomt waar het niet gaan kan

18 maart 2008

Oratie prof.dr. R.J. Porte, hoogleraar Chirurgie, in het bijzonder de Hepato-Pancreato-Biliaire Chirurgie en Levertransplantatie

Titel: Als gal stroomt waar het niet gaan kan

Faculteit: medische wetenschappen

 

Samenvatting van de oratie van prof.dr. R.J. Porte, hoogleraar Chirurgie, in het bijzonder de Hepato-Pancreato-Biliaire Chirurgie en Levertransplantatie:

De Hepato-Pancreato-Biliaire (HPB) chirurgie is een relatief jong deelgebied van de Chirurgie waarbinnen men zich richt op de operatieve behandeling van aandoeningen van de lever, galwegen en alvleesklier (pancreas). In het Universitair Medisch Centrum Groningen behoren hiertoe ook levertransplantaties.

De lever is met de alvleesklier verbonden middels de galweg en verstoring van de galstroom is een centraal thema waardoor veel ziekten van deze organen worden gekenmerkt. Hoewel het woord gal in het Nederlands taalgebruik een negatieve klank heeft, is het een uiterst nuttige en onmisbare lichaamsvloeistof. Gal speelt een belangrijke rol bij de ontgifting en de voedselvertering. Gal wordt door de lever gemaakt en per dag stroomt er ongeveer 800 ml gal door de galgang vanaf de lever, via de alvleesklier, naar de darm. Verstoring of belemmering van deze galstroom kan tot ernstige ziekteverschijnselen leiden. Tijdens zijn oratie zal Porte gal als een centraal thema gebruiken om aan de hand hiervan de hedendaagse mogelijkheden en onmogelijkheden van de HPB chirurgie bespreken. Nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen in dit snel groeiende deel van de chirurgie zullen aanbod komen.

Naast gal vormt ook bloed een centraal thema in de HPB chirurgie. Met name de lever is een bloedrijk orgaan en operaties aan dit gebied zijn van oudsher berucht vanwege de kans op fors bloedverlies. In de afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan naar methoden om het bloedverlies te beperken en tegenwoordig is het bloedverlies tijdens leveroperaties fors verminderd. In het tweede deel van zijn oratie zal Porte de ontwikkelingen op dit gebied bespreken.

Tenslotte zal Porte tijdens zijn oratie ingaan op de plaats die de HPB chirurgie heeft in Nederland en hoe dit groeiende deelgebied zich nationaal en internationaal aan het organiseren is.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printView this page in: English

Meer nieuws