Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Paracelsus Award 2008 voor chemicus Ben Feringa

06 maart 2008

De Swiss Chemical Society heeft aan prof. dr. Ben Feringa, Jacobus van’t Hoff Professor in de Moleculaire Wetenschappen, de Paracelsus Award 2008 toegekend. Deze prestigieuze onderscheiding wordt iedere twee jaar toegekend aan een internationaal gerenommeerd wetenschapper ter ere van zijn of haar levenswerk in het chemisch onderzoek. Professor Feringa is werkzaam aan het Stratingh Institute for Chemistry van de Faculty of Science and Engineering (voorheen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen) van de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn vakgebied richt zich voornamelijk op de synthetische organische chemie en moleculaire nanotechnologie.

De Paracelsus Award wordt sinds 1941 uitgereikt en bestaat uit 20.000 Zwitserse frank en een gouden medaille. Eerder is de onderscheiding toegekend aan o.a. prof. G.M. Whitesides (Harvard), prof. A. Eschenmoser (ETH Zürich) en Nobelprijswinnaar prof. E.J. Corey (Harvard). De onderscheiding is vernoemd naar de Zwitserse arts Von Hohenheim, beter bekend als Paracelsus, uit de 16e eeuw. Hij was een van de beroemdste en meest controversiële artsen uit de geschiedenis alsmede theoloog. Hij ontwikkelde een universele visie op de geneeskunde tijdens zijn vele reizen door Europa. In 1527 benoemde Basel hem tot stadsgeneesheer en hoogleraar aan de medische faculteit van de stad.

De Paracelsus Award wordt in september aan professor Feringa uitgereikt tijdens het congres van de Swiss Chemical Society aan de universiteit van Zürich.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...

 • 29 november 2018

  SLF Afstudeerprijs voor student Technische Bedrijfskunde

  Masterstudent Bram Klein Kranenbarg van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de SLF Afstudeerprijs 2018 gewonnen. Hij nam het in de finale op tegen Collin Drent van de Technische Universiteit Eindhoven. De jury koos unaniem Bram Klein Kranenbarg als...