Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Paracelsus Award 2008 voor chemicus Ben Feringa

06 maart 2008

De Swiss Chemical Society heeft aan prof. dr. Ben Feringa, Jacobus van’t Hoff Professor in de Moleculaire Wetenschappen, de Paracelsus Award 2008 toegekend. Deze prestigieuze onderscheiding wordt iedere twee jaar toegekend aan een internationaal gerenommeerd wetenschapper ter ere van zijn of haar levenswerk in het chemisch onderzoek. Professor Feringa is werkzaam aan het Stratingh Institute for Chemistry van de Faculty of Science and Engineering (voorheen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen) van de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn vakgebied richt zich voornamelijk op de synthetische organische chemie en moleculaire nanotechnologie.

De Paracelsus Award wordt sinds 1941 uitgereikt en bestaat uit 20.000 Zwitserse frank en een gouden medaille. Eerder is de onderscheiding toegekend aan o.a. prof. G.M. Whitesides (Harvard), prof. A. Eschenmoser (ETH Zürich) en Nobelprijswinnaar prof. E.J. Corey (Harvard). De onderscheiding is vernoemd naar de Zwitserse arts Von Hohenheim, beter bekend als Paracelsus, uit de 16e eeuw. Hij was een van de beroemdste en meest controversiële artsen uit de geschiedenis alsmede theoloog. Hij ontwikkelde een universele visie op de geneeskunde tijdens zijn vele reizen door Europa. In 1527 benoemde Basel hem tot stadsgeneesheer en hoogleraar aan de medische faculteit van de stad.

De Paracelsus Award wordt in september aan professor Feringa uitgereikt tijdens het congres van de Swiss Chemical Society aan de universiteit van Zürich.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.