Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Paracelsus Award 2008 voor chemicus Ben Feringa

06 maart 2008

De Swiss Chemical Society heeft aan prof. dr. Ben Feringa, Jacobus van’t Hoff Professor in de Moleculaire Wetenschappen, de Paracelsus Award 2008 toegekend. Deze prestigieuze onderscheiding wordt iedere twee jaar toegekend aan een internationaal gerenommeerd wetenschapper ter ere van zijn of haar levenswerk in het chemisch onderzoek. Professor Feringa is werkzaam aan het Stratingh Institute for Chemistry van de Faculty of Science and Engineering (voorheen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen) van de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn vakgebied richt zich voornamelijk op de synthetische organische chemie en moleculaire nanotechnologie.

De Paracelsus Award wordt sinds 1941 uitgereikt en bestaat uit 20.000 Zwitserse frank en een gouden medaille. Eerder is de onderscheiding toegekend aan o.a. prof. G.M. Whitesides (Harvard), prof. A. Eschenmoser (ETH Zürich) en Nobelprijswinnaar prof. E.J. Corey (Harvard). De onderscheiding is vernoemd naar de Zwitserse arts Von Hohenheim, beter bekend als Paracelsus, uit de 16e eeuw. Hij was een van de beroemdste en meest controversiële artsen uit de geschiedenis alsmede theoloog. Hij ontwikkelde een universele visie op de geneeskunde tijdens zijn vele reizen door Europa. In 1527 benoemde Basel hem tot stadsgeneesheer en hoogleraar aan de medische faculteit van de stad.

De Paracelsus Award wordt in september aan professor Feringa uitgereikt tijdens het congres van de Swiss Chemical Society aan de universiteit van Zürich.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...