Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Paracelsus Award 2008 voor chemicus Ben Feringa

06 maart 2008

De Swiss Chemical Society heeft aan prof. dr. Ben Feringa, Jacobus van’t Hoff Professor in de Moleculaire Wetenschappen, de Paracelsus Award 2008 toegekend. Deze prestigieuze onderscheiding wordt iedere twee jaar toegekend aan een internationaal gerenommeerd wetenschapper ter ere van zijn of haar levenswerk in het chemisch onderzoek. Professor Feringa is werkzaam aan het Stratingh Institute for Chemistry van de Faculty of Science and Engineering (voorheen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen) van de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn vakgebied richt zich voornamelijk op de synthetische organische chemie en moleculaire nanotechnologie.

De Paracelsus Award wordt sinds 1941 uitgereikt en bestaat uit 20.000 Zwitserse frank en een gouden medaille. Eerder is de onderscheiding toegekend aan o.a. prof. G.M. Whitesides (Harvard), prof. A. Eschenmoser (ETH Zürich) en Nobelprijswinnaar prof. E.J. Corey (Harvard). De onderscheiding is vernoemd naar de Zwitserse arts Von Hohenheim, beter bekend als Paracelsus, uit de 16e eeuw. Hij was een van de beroemdste en meest controversiële artsen uit de geschiedenis alsmede theoloog. Hij ontwikkelde een universele visie op de geneeskunde tijdens zijn vele reizen door Europa. In 1527 benoemde Basel hem tot stadsgeneesheer en hoogleraar aan de medische faculteit van de stad.

De Paracelsus Award wordt in september aan professor Feringa uitgereikt tijdens het congres van de Swiss Chemical Society aan de universiteit van Zürich.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Mysterie van supergeleidingskoepel opgelost

  Natuurkundigen van de RUG hebben, met collega’s uit Nijmegen en Hong Kong, een enkele laag wolfraam-disulfide supergeleidend gemaakt met behulp van een elektrisch veld.  Hun metingen laten de typerende ‘koepelvormige’ supergeleidende fase zien en kunnen...

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart