Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Copolymerization of ethene and functionalized comonomers with cationic alpha-diimine palladium catalysts

28 maart 2008

Promotie: W. Li, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Copolymerization of ethene and functionalized comonomers with cationic alpha-diimine palladium catalysts

Promotor: prof.dr. B. Hessen

Faculteit: wiskunde en natuurwetenschappen

 

Polyolefines met verbeterde eigenschappen

Polyolefines zijn polymere materialen met een breed scala aan toepassingen. Voorbeelden ervan zijn de bekende plastics polyetheen en polypropeen.Ze worden gemaakt door katalytische (co-)polymerisatie van olefines met overgangsmetaal-katalysatoren. Polyolefines zijn zeer apolair. Daarom is het verven en kleuren ervan moeilijk en ook hechten ze slecht aan polaire materialen. Deze eigenschappen kunnen worden verbeterd door polyolefines enigszins polair te maken. Inbouw van polaire groepen (bijv. esters, ethers, hydroxylgroepen) via copolymerisatie van polaire olefines lijkt een aantrekkelijke mogelijkheid. In de praktijk blijkt dit bijna onmogelijk omdat de beschikbare katalysatoren door polaire functies hun activiteit verliezen. 

Recent zijn katalysatoren op basis van late overgangsmetalen beschikbaar gekomen die goede perspectieven bieden voor inbouw van polaire groepen via katalytische copolymerisatie. Het onderzoek van Weidong Li richt zich op aard en sterkte van interacties van diverse polaire functionaliteiten met dit type katalysatoren. Dit is voor een verdere ontwikkeling van het gebied van groot belang. 

Weidong Li (China, 1968) studeerde natuurwetenschappen aan de Chinese Academy of Sciences. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Stratingh insituut van de RUG.. Li werkt bij Axon Medchem BV. /JS

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 18 oktober 2018

  Fotoreportage: de Ocean Grazer

  Fotoreportage over de Ocean Grazer van de RUG, een systeem om energie op zee te ‘oogsten’ en op te slaan.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...