Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Early stages of clustered star formation: massive dark clouds throughout the Galaxy

28 maart 2008

Promotie: W.F. Frieswijk, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Early stages of clustered star formation: massive dark clouds throughout the Galaxy

Promotor: prof.dr. M. Spaans

Faculteit: wiskunde en natuurwetenschappen

 

Stervorming in de buitenste delen van de Melkweg

Het ontstaansproces van zware sterren (meer dan tien maal de massa van de zon) is moeilijk te onderzoeken. Deze sterren vormen vrijwel altijd in groepen, zogeheten sterclusters. De bekende groepen in onze Melkweg staan op grote afstand van ons. Daarnaast speelt het begin van het ontstaansproces zich af binnen in een zeer dichte wolk van gas en stof die uitgezonden licht grotendeels absorbeert. Tot dusver waren de vroegste stadia van sterclusters, de zogeheten infrarode donkere wolken, alleen waargenomen in de binnenste delen van onze Melkweg.

De buitenste gebieden van de Melkweg zijn echter ook interessant om soortgelijke stervorming te bestuderen. Dit is namelijk een relatief nabij gelegen gebied ten opzichte van de aarde, die aan de rand van de Melkweg ligt. De begincondities van stervorming anders zijn in vergelijking met de binnenste delen van de Melkweg. Het begrijpen van de invloed van begincondities op het stervormingsproces is essentieel en zal uiteindelijk leiden tot een beter inzicht in stervorming in onze Melkweg, in andere melkwegstelsels en in het vroege universum.

In zijn proefschrift beschrijft Wilfred Frieswijk de zoektocht naar en ontdekking van zeer jonge stadia van sterclustervorming in de buitenste delen van de Melkweg. We gebruiken hiervoor infrarode waarnemingen van sterren en onderzoeken of er statistische afwijkingen zijn in de kleurverdeling van deze sterren als gevolg van de aanwezigheid van moleculaire wolken. De aanwezigheid van moleculair materiaal, waaruit sterren ontstaan, wordt geverifieerd middels koolmonoxide waarnemingen. Met behulp van deze informatie zijn een aantal kandidaten geselecteerd. Zeer gedetailleerde waarnemingen met de Spitzer ruimtetelescoop laten de eerste identificatie van infrarode donkere wolken in de buitenste delen van de Melkweg zien. /JS

 

Wilfried Frieswijk (Weststellingwerf, 1976) studeerde astronomie in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kapteyn Instittut voor Sterrenkunde van de RUG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 22 februari 2019

  RUG gunt bouw Feringa Building aan Ballast Nedam

  De bouwkundige aanbestedingsprocedure voor de bouw van onze nieuwe Feringa Building is binnenkort afgerond: Ballast Nedam gaat het indrukwekkende gebouw voor Beta-technisch onderwijs en onderzoek bouwen op de Zernike Campus.

 • 20 februari 2019

  De ongebruikelijke erfelijkheid van telomeerlengte

  Bij de overerving van telomeerlengte spelen epigenetische effecten een belangrijke rol. Zeker een derde van de overerving is epigenetisch van aard. Dat concluderen Groninger onderzoekers, die voor het eerst een schatting van dit fenomeen konden maken...

 • 19 februari 2019

  Nanoporiën maken massaspectrometer voor eiwitten mogelijk

  RUG-onderzoekers hebben nanoporiën ontwikkeld waarmee ze direct de massa van kleine eiwitjes (peptiden) kunnen meten. Een artikel over deze ontdekking is op 19 februari jl. gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.