Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Net Werkt! over innovatie & relaties

11 maart 2008

Prof.dr. Roger Leenders, hoogleraar Netwerken in markt- en productinnovatie bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, gaat in zijn oratie ‘Net Werkt! Over innovatie en relaties’ in op de interactie tussen diverse partijen in een innovatieproces.

De meeste innovatietrajecten zijn complexe samenwerkingsverbanden tussen individuen, teams, bedrijven, overheden en andere partijen. Zo’n samenwerking is noodzakelijk om de kennis, expertise, ideeën en andere middelen samen te brengen die nodig zijn voor succesvol innoveren. Dat bekent echter ook dat het succes van een innovatietraject in hoge mate afhankelijk is van het succes van de samenwerking tussen de betrokken partijen.

Leenders belicht in zijn rede de interactie tussen de diverse deelnemers in het innovatieproces. Hij gaat onder meer in op vragen als hoe de creativiteit van een innovatieteam wordt beïnvloed door de communicatie tussen de leden van het team, hoe en in hoeverre benodigde kennis tijdig bij de juiste participanten aanwezig is, en hoe de innovativiteit van een bedrijf kan worden gestimuleerd door gebruik te maken van kennis en expertise elders in de markt.

In zijn rede besteedt Leenders uitgebreid aandacht aan het gebruik van de ‘sociaal netwerk analyse’ voor het bestuderen van dergelijke vraagstukken. Door interactie te modelleren als netwerken en ze met moderne netwerkanalysetools te bestuderen is het mogelijk om het interactieproces nauwkeurig te analyseren en begrijpen. Leenders bespreekt tevens een aantal bevindingen uit recent onderzoek en sluit af met een agenda voor toekomstig onderzoek.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Business Research and Consulting | Nieuwe deadline zondag 19 augustus!

  Call to Dutch students: Geïnteresseerd in consultancy? Meld je dan aan voor het keuzevak Business Research and Consulting uiterlijk zondag 19 augustus voor 23.59 uur!