Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Ontdek het onzichtbare heelal

18 maart 2008

Onder leiding van de astronomen Peter Barthel en Gijs Verdoes Kleijn verdedigt een RUG-team van het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde momenteel de Groningse eer in de Academische Jaarprijscompetitie 2008. In deze competitie over wetenschapscommunicatie dingen elf teams van elf universiteiten mee naar een prijs van honderdduizend euro. De Groningers hebben als onderwerp "Ontdek het onzichtbare heelal". Ze focusseren op recente ontdekkingen uit de infrarood-sterrenkunde, een onderdeel van de astronomie waar Groningen bij de wereldtop behoort.

Het team hoopt maximaal profijt te halen uit de Herschel-ruimtetelescoop die dit jaar gelanceerd wordt en het feit dat de Verenigde Naties het jaar 2009 heeft uitgeroepen tot het Wereldjaar van de Sterrenkunde. De RUG Discovery-truck, een rijdende collegezaal, zal een belangrijk communicatiemiddel vormen voor het grote publiek en scholieren. De eerste try-outs met de truck zullen reeds op 2 en 7 april plaatsvinden, in aanloop naar de Jaarprijs finale.

Nederland, en in het bijzonder Groningen, spelen mondiaal een leidende rol in de infrarood sterrenkunde en de bijbehorende infrarood technologie. Doel van het project is om dit duidelijk te maken en er voor te zorgen dat een groot publiek trots is op de leidende positie van de Nederlandse astronomie. Groningse astronomen hebben een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de Herschel telescoop en Groningen levert bovendien instrumentarium voor de telescoop.

“Het is ontluisterender dat dertig procent van de Nederlanders niet weet dat de aarde om de zon draait en dat zestig procent niet beseft dat deze rondgang een jaar duurt,” zegt Barthel. “Dit levert Nederland de op één na laatste plaats op binnen Europa. Er ligt dus nog een mooie communicatie- en educatie-taak en die wil het Groningse team enthousiast gaan vormgeven. Een prijs van honderdduizend Euro om de plannen uit te voeren is daarbij van harte welkom!”

Meer over de plannen van het Groningse team is te vinden op de website van de Academische Jaarprijs, in het bijzonder het weblog. Uiteraard zijn daar ook de plannen van de andere teams in te zien. De eindvoorstellen zullen 1 mei 2008 worden ingeleverd, waarna op 11 juni de finale zal plaatsvinden.

Noot voor de pers

Meer informatie:
Peter Barthel, tel. 050-363 4064, e-mail: pdb@astro.rug.nl
Gijs Verdoes Kleijn, 050-363 8326, e-mail: verdoes@astro.rug.nl

Laatst gewijzigd:11 januari 2018 10:58

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...