Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Ontdek het onzichtbare heelal

18 maart 2008

Onder leiding van de astronomen Peter Barthel en Gijs Verdoes Kleijn verdedigt een RUG-team van het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde momenteel de Groningse eer in de Academische Jaarprijscompetitie 2008. In deze competitie over wetenschapscommunicatie dingen elf teams van elf universiteiten mee naar een prijs van honderdduizend euro. De Groningers hebben als onderwerp "Ontdek het onzichtbare heelal". Ze focusseren op recente ontdekkingen uit de infrarood-sterrenkunde, een onderdeel van de astronomie waar Groningen bij de wereldtop behoort.

Het team hoopt maximaal profijt te halen uit de Herschel-ruimtetelescoop die dit jaar gelanceerd wordt en het feit dat de Verenigde Naties het jaar 2009 heeft uitgeroepen tot het Wereldjaar van de Sterrenkunde. De RUG Discovery-truck, een rijdende collegezaal, zal een belangrijk communicatiemiddel vormen voor het grote publiek en scholieren. De eerste try-outs met de truck zullen reeds op 2 en 7 april plaatsvinden, in aanloop naar de Jaarprijs finale.

Nederland, en in het bijzonder Groningen, spelen mondiaal een leidende rol in de infrarood sterrenkunde en de bijbehorende infrarood technologie. Doel van het project is om dit duidelijk te maken en er voor te zorgen dat een groot publiek trots is op de leidende positie van de Nederlandse astronomie. Groningse astronomen hebben een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de Herschel telescoop en Groningen levert bovendien instrumentarium voor de telescoop.

“Het is ontluisterender dat dertig procent van de Nederlanders niet weet dat de aarde om de zon draait en dat zestig procent niet beseft dat deze rondgang een jaar duurt,” zegt Barthel. “Dit levert Nederland de op één na laatste plaats op binnen Europa. Er ligt dus nog een mooie communicatie- en educatie-taak en die wil het Groningse team enthousiast gaan vormgeven. Een prijs van honderdduizend Euro om de plannen uit te voeren is daarbij van harte welkom!”

Meer over de plannen van het Groningse team is te vinden op de website van de Academische Jaarprijs, in het bijzonder het weblog. Uiteraard zijn daar ook de plannen van de andere teams in te zien. De eindvoorstellen zullen 1 mei 2008 worden ingeleverd, waarna op 11 juni de finale zal plaatsvinden.

Noot voor de pers

Meer informatie:
Peter Barthel, tel. 050-363 4064, e-mail: pdb@astro.rug.nl
Gijs Verdoes Kleijn, 050-363 8326, e-mail: verdoes@astro.rug.nl

Laatst gewijzigd:11 januari 2018 10:58

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.