Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Ontdek het onzichtbare heelal

18 maart 2008

Onder leiding van de astronomen Peter Barthel en Gijs Verdoes Kleijn verdedigt een RUG-team van het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde momenteel de Groningse eer in de Academische Jaarprijscompetitie 2008. In deze competitie over wetenschapscommunicatie dingen elf teams van elf universiteiten mee naar een prijs van honderdduizend euro. De Groningers hebben als onderwerp "Ontdek het onzichtbare heelal". Ze focusseren op recente ontdekkingen uit de infrarood-sterrenkunde, een onderdeel van de astronomie waar Groningen bij de wereldtop behoort.

Het team hoopt maximaal profijt te halen uit de Herschel-ruimtetelescoop die dit jaar gelanceerd wordt en het feit dat de Verenigde Naties het jaar 2009 heeft uitgeroepen tot het Wereldjaar van de Sterrenkunde. De RUG Discovery-truck, een rijdende collegezaal, zal een belangrijk communicatiemiddel vormen voor het grote publiek en scholieren. De eerste try-outs met de truck zullen reeds op 2 en 7 april plaatsvinden, in aanloop naar de Jaarprijs finale.

Nederland, en in het bijzonder Groningen, spelen mondiaal een leidende rol in de infrarood sterrenkunde en de bijbehorende infrarood technologie. Doel van het project is om dit duidelijk te maken en er voor te zorgen dat een groot publiek trots is op de leidende positie van de Nederlandse astronomie. Groningse astronomen hebben een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de Herschel telescoop en Groningen levert bovendien instrumentarium voor de telescoop.

“Het is ontluisterender dat dertig procent van de Nederlanders niet weet dat de aarde om de zon draait en dat zestig procent niet beseft dat deze rondgang een jaar duurt,” zegt Barthel. “Dit levert Nederland de op één na laatste plaats op binnen Europa. Er ligt dus nog een mooie communicatie- en educatie-taak en die wil het Groningse team enthousiast gaan vormgeven. Een prijs van honderdduizend Euro om de plannen uit te voeren is daarbij van harte welkom!”

Meer over de plannen van het Groningse team is te vinden op de website van de Academische Jaarprijs, in het bijzonder het weblog. Uiteraard zijn daar ook de plannen van de andere teams in te zien. De eindvoorstellen zullen 1 mei 2008 worden ingeleverd, waarna op 11 juni de finale zal plaatsvinden.

Noot voor de pers

Meer informatie:
Peter Barthel, tel. 050-363 4064, e-mail: pdb@astro.rug.nl
Gijs Verdoes Kleijn, 050-363 8326, e-mail: verdoes@astro.rug.nl

Laatst gewijzigd:11 januari 2018 10:58

Meer nieuws

 • 21 maart 2019

  Hulp bij de opvoeding vertraagt veroudering bij vogelvrouwen

  De zeldzame Seychellen rietzanger leeft in groepen. In elke groep bevinden zich één dominant mannetje en één dominant vrouwtje die zich voortplanten. Als er in de groep helpers zijn die assisteren bij het broeden en voeren van de jongen, verouderen...

 • 20 maart 2019

  Implementatie Best Practice 2020

  De aanbesteding voor hetnieuwe bedrijfsvoeringsysteem voor Finance en HR is afgerond.

 • 18 maart 2019

  Gekooide moleculaire motoren werken samen

  Chemici van de RUG zijn er in geslaagd om een groot aantal door licht aangedreven motoren samen te brengen in een soort kooi-achtige vaste 3D structuur, een metaal-organisch raamwerk. De ontdekking is op 18 maart gepubliceerd in het tijdschrift Nature...