Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Marcel Broersma benoemd tot hoogleraar Journalistieke Cultuur en Media

11 maart 2008

Marcel Broersma is per 1 maart 2008 benoemd tot hoogleraar Journalistieke Cultuur en Media aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Deze nieuw ingestelde leerstoel komt naast de bestaande leerstoel bij de afdeling Journalistiek, die wordt bekleed door prof.mr. Marc Chavannes.

Broersma’s onderzoek richt zich op vormen en stijlen van verslaggeving, de relatie tussen pers en politiek, en op regionale journalistiek. Momenteel leidt hij het onderzoeksproject “Reporting at the Boundaries of the Public Sphere. Form, Style and Strategy of European Journalism, 1880-2005”, waarvoor hij van NWO een VIDI-subsidie ontving. Onderzocht wordt hoe vorm- en stijlveranderingen bijdroegen aan de groei van journalistiek naar een autonome professie en welke gevolgen dit had voor de publieke sfeer. 

Europese journalistiek

De ontwikkeling van de Europese journalistiek wordt in dit project geanalyseerd als een voortdurende strijd om de grenzen van de openbaarheid. Beschouwelijke en partijgebonden journalistiek maakte in de twintigste eeuw langzaam plaats voor een op nieuws gerichte stijl van verslaggeving. Deze uit de Verenigde Staten overgewaaide journalistiek verkondigde de ideologie van de ‘nieuwe’ objectieve en neutrale journalistiek, maar wilde tevens zoveel mogelijk lezers trekken. Door nieuwe, subversieve vormen van verslaggeving zoals het interview en de reportage te ontwikkelen, drongen journalisten steeds dieper door in het privé-domein van publieke personen. Zij werden zelfbewuster, gingen doorvragen en zelf de publieke agenda bepalen. Tegelijkertijd namen klachten over sensatiezucht, popularisering en commercialisering toe.

Curriculum vitae

Broersma (1973) studeerde geschiedenis en journalistiek in Groningen en werkte daarna als freelance journalist en redacteur van de Leeuwarder Courant. Voor deze krant maakte hij in 2002 ook een vuistdikke jubileumbijlage. Sinds 1997 is hij, eerst als aio en later als universitair docent, verbonden aan de opleiding Journalistiek van de RUG. Hij promoveerde in 2002 cum laude op een geschiedschrijving van de Leeuwarder Courant. Verder publiceerde hij onder meer boeken over regionale journalistiek, de ontwikkeling van journalistieke vormen en stijlen in Europa en de beeldhouwer Pier Pander. Marcel Broersma is lid van de Raad voor de Journalistiek, redactievoorzitter van het Tijdschrift voor Mediageschiedenis en recensent voor de Leeuwarder Courant.

Noot voor de pers

Informatie: prof.dr. M.J. Broersma, tel. 050-3635269/5992, e-mail: m.j.broersma@rug.nl

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 11 december 2018

  Eeuwenoude recepten uit de beerput (video)

  Archeoloog Merit Hondelink onderzoekt wat Nederlandse stedelingen uit de middenklasse aten in de 16e tot en met de 18e eeuw. Ze onderzoekt monsters uit oude beerputten op sporen van voedselbereiding. Maar Hondelink kookt zelf ook vergeten gerechten,...

 • 07 december 2018

  Nieuw themanummer Stem-, Spraak en Taalpathologie

  Stem-, Spraak- en Taalpathologie heeft het themanummer “Research Tutorials door Nederlandstalige onderzoekers in het buitenland, deel II” gepubliceerd.

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.