Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prof. mr. dr. Joep Hubben: ‘Patiënten vaker wegsturen is geen oplossing’

19 februari 2008

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg adviseert arts en overheid bij problematische patiënten deze vaker weg te sturen. Dat schrijven de raadsleden in het rapport ‘Goed patiëntschap’ dat vorige week is uitgebracht. Joep Hubben, hoogleraar gezondheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en advocaat in de zorg, is het daar niet helemaal mee eens. “Sommige problemen uit het rapport moeten juist door de artsen zelf worden opgelost.”

Hubben vindt het rapport op verschillende punten wat kort door de bocht. “Er worden allerlei kwesties bijeen geworpen”, licht hij toe. “Financiële problemen in de zorg, patiënten die agressief zijn, behandeling weigeren, niet op komen dagen of ongezond leven, zijn ieder unieke vragen. Bovendien zijn er voor sommige van deze punten al goede oplossingen voorhanden.” Hij geeft een voorbeeld: “Als een patiënt zijn doktersafspraak niet nakomt, krijgt hij te maken met een ‘no show-tarief’. Hij is dan verplicht een boete te betalen. Dat systeem werkt volgens mij goed.”

Kosten

Het rapport ‘Goed patiëntschap’ stelt dat problematische patiënten voor geldverspilling zorgen. Zo zijn er patiënten met een ongezonde levensstijl. Een diabetespatiënt die zijn eetgewoonten niet aanpast, heeft meer zorg nodig; dus kost hij meer. Voor zulke gevallen adviseert de raad een verhoging van de zorgpremie. “Dat is makkelijk gezegd”, aldus Hubben. “Ik heb zelf in de commissie Dunning het probleem van leefstijl bekeken. We kwamen tot de conclusie dat het vaststellen van de leefgewoonten van een patiënt te ingewikkeld wordt.  Voor zaken als alcohol drinken en wintersport zijn moeilijk grenzen te stellen. Als je dat scherp wil doen, vergt dat te veel registratiewerk. Daarmee komt ook het beroepsgeheim van de dokter in het geding. Bovendien kost dat alles veel geld. Dan is het maar de vraag of zulke maatregelen geldverspilling kunnen verhelpen.”

Ongewild

Voor wangedrag van patiënten adviseert het rapport deze minder vaak te behandelen, of zelfs weg te sturen en ergens anders laten behandelen. “Dat gebeurt nu al bij ernstig agressief gedrag. Daarvoor bestaat ook een richtlijn. Maar voor andere zaken, zoals het achterhouden van informatie, vind ik het te makkelijk gezegd. Want zodra je laat weten een patiënt niet meer te behandelen, ontstaat er een nieuw probleem voor de dokter. Het wordt moeilijker voor de arts, die dan verplicht is een nieuwe behandelaar te regelen. Dit is ook al eerder bepaald in een aantal rechtszaken, maar die zie ik niet terug in het rapport.”

Begrip

Als alternatief voor het wegsturen van probleempatiënten, ziet Hubben liever een duidelijker verstandhouding tussen arts en patiënt. “Soms ligt het gewoon aan de arts zelf. Ik zie als advocaat vaak dat een arts zijn patiënt niet altijd op wangedrag durft aan te spreken. Dus is het verstandig dat eerst te verbeteren, voordat je kijkt of je patiënten weg kunt sturen. Dat scheelt veel gedoe, procedures en spaart dus ook geld uit.”

Nieuw perspectief

Het rapport heeft zeker ook pluspunten, vindt Hubben. “Het is erg goed dat de opstellers niet met suggesties voor méér juridische regels komen. Die zijn er al genoeg”, zegt Hubben. “Ook het is degelijk dat het rapport de verhouding tussen arts en patiënt en diens verantwoordelijkheden aan de orde stelt.” Het rapport adviseert meer voorlichting over de plichten van de patiënten. Hubben: “Dat is inderdaad nodig. Als er meer bewustzijn bestaat over wat van de patient wordt, voorkom je al veel problemen.”

Curriculum Vitae

Joep Hubben is hoogleraar gezondheidsrecht aan de RUG en is als zodanig verbonden aan de faculteit Rechten en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Ook is hij advocaat bij de firma Nysingh te Arnhem. Daarnaast zat hij in de commissie Dunning, die in 1991 het rapport ‘Kiezen en delen’ publiceerde. /RV

Laatst gewijzigd:04 januari 2018 15:47
printView this page in: English

Meer nieuws