Prof.dr. Donald Uges: ‘Verslavende middelen verbieden heeft nooit zin’

05 februari 2008

Minister Ab Klink van Volksgezondheid liet vorige maand weten dat hij de elektronische sigaret wil verbieden. Ondanks dat de ‘elektronische roker’ geen teer meer inademt, zou de geïnhaleerde nicotine toch giftig en gevaarlijk zijn. Het is niet de eerste keer dat de overheid een verbod voor verslavende, vrij verkrijgbare middelen suggereert. “Een verbod op welke drug dan ook heeft geen zin,” zegt Donald Uges, hoogleraar Klinische en Forensische Toxicologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Het is beter om de verstrekking ervan heel duidelijk te reguleren.”

Uges’ opvattingen gaan op voor bijna alle verslavende middelen. Volgens hem heeft verbieden geen zin, omdat mensen toch altijd aan hun favoriete drug weten te komen. “Iedereen kan thuis een wietplantje kweken”. Het enige dat werkt, is volgens Uges de beschikbaarheid van drugs laag te houden. Een probleem is er zeker, zegt hij. “We maken ons natuurlijk allemaal ontzettende zorgen om het gebruik van alcohol en drugs door jonge mensen. Alcohol is het ergst. Maar er wordt ook veel cocaïne en speed gebruikt, soms door elkaar”. Zo kwam Uges tijdens een willekeurige meting op een Gronings studentenfeest erachter, dat veertien van de dertig feestgangers cocaïne in combinatie met drank gebruikte. “Dat doen ze omdat ze door willen drinken. Tot de kroeg dichtgaat. Dat houden ze normaal niet vol, maar met coke gaat dat wel. Ze worden er soms agressief van, zien minder gevaar en kennen geen normen meer.”

Impulsaankopen

Volgens Uges is dit probleem zo groot, omdat alcohol en andere drugs zo makkelijk te krijgen zijn. “Nu kan het nog dat iemand ’s avonds nog wat kratjes bier van de supermarkt inslaat. En zijn er jongeren die dan, vlak voordat ze naar de kroeg gaan, krat na krat naar binnen werken. Met roken gaat het net zo. Overal hangen automaten waar mensen op ieder moment weer een nieuw pakje sigaretten kunnen krijgen. Nou, dat is precies het soort impulsaankopen dat je moet tegengaan.”

Slijter

Wat Uges betreft zou alcohol alleen nog maar via de slijterij mogen worden verkocht. “En dan wel overdag, van negen tot zes. Daar zijn supermarkten erg op tegen, omdat ze dan omzet zullen mislopen. Dat vind ik geen argument, dus de minister moet daar gewoon streng zijn.” Het voordeel van alcoholverkoop uitsluitend bij de slijter ligt volgens Uges in het vermogen om te reguleren. “De slijter heeft de tijd om paspoorten op leeftijd te controleren. Een koopgrens van achttien jaar lijkt me niet verkeerd.”. Uges wijst erop dat zulke alcoholregulering in wezen het Zweedse systeem is. “Dus is er eigenlijk niets nieuws onder de zon. Maar als de overheid iets wil doen: dit werkt. Natuurlijk drinken mensen wel eens wat, maar het is beduidend minder”. Wat voor alcohol geldt, gaat ook voor roken op. Sigaretten zouden alleen nog maar in tabakwinkels én op gezette tijden verkocht mogen worden, vindt Uges.

Coffeeshops louter als verkooppunt

“Ik was eerst voorstander van het gedoogbeleid voor marihuana en hasj. Daar wil ik op terugkomen. Het is inmiddels bekend dat veel jongeren door cannabisgebruik veel sneller aan psychoses lijden. Cannabisrook is zwaar kankerverwekkend en het cannabis-bestanddeel THC blijft al na één jointje maandenlang in het hersenweefsel plakken. De shops passen daarom niet meer in deze tijd. Het ergste is nog, dat veel mensen in coffeeshops komen omdat het zo gezellig is. Die trek wordt nog groter als het rookverbod ingaat. Dan lopen zelfs de mensen die niet blowen een extra risico. Dus ook hier weer: ’s avonds dicht die tent en overdag mag er alleen gekocht worden, maar niet gerookt”.

Niet te moeilijk

Uges benadrukt de eenvoud van de regels. “De richtlijnen moeten niet te moeilijk zijn, zodat iedereen ze snapt en er geen misverstanden kunnen zijn. Ze moeten goed gecontroleerd worden; en dat kan met simpele regulatie via vaste verkooppunten. Komt iemand de richtlijn niet na, dan moet er ook gestraft worden. Neem winkels de vergunning af en laat op heterdaad betrapte verslaafden langer afkicken.”

Curriculum Vitae

Donald Uges (1947) is hoogleraar Klinische en Forensische Toxicologie aan de RUG. Ook is hij werkzaam als ziekenhuisapotheker voor het UMCG.

Noot voor de pers

prof. dr. D.R.A. Uges, e-mail: d.r.a.uges@rug.nl, tel. (050) 361 4071