Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rome in steen en op schrift

07 februari 2008
Detail van de Forma Urbis Marmorea (FUM)
Detail van de Forma Urbis Marmorea (FUM)

Namens de stichting 'Vrienden van het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome' organiseren Ronald van den Houten en Sjef Kemper (Rijksuniversiteit Groningen) een letterkundige en archeologische nascholingscursus voor docenten Grieks en Latijn in het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome van 7-15 februari 2008.

De cursus zal inhoudelijk verzorgd worden door Sjef Kemper in samenwerking met de staf van het KNIR en enkele andere universitaire docenten.
De bedoeling van de cursus is een verdieping van de vraag in hoeverre beeld en tekst elkaar aanvullen. De resten van het antieke Rome zijn slechts ten volle te begrijpen als men de teksten die deze overblijfselen beschrijven en interpreteren hierbij betrekt. In eerste instantie zullen dit de Griekse en Latijnse teksten uit de oudheid zijn, maar ook de latere periodes zullen zeker aan bod komen. Een syllabus met alle relevante teksten zal ruim tevoren uitgereikt worden, waarbij het de bedoeling is dat ook de cursisten een bijdrage zullen leveren.
Om enkele voorbeelden te geven:
- Livius en de monumenten van het vroege Rome.
- Plautus op het Forum
- Cicero en de Rostra
- De wandeling van Aeneas
- Augustus en de ara pacis (met de res gestae)
- Strabo in Rome
- Ovidius en het Campus Martius
- Juvenalis in de Subura
- Plinius de Jongere en zijn villa urbana
- Rome bij de Griekse panegyrici
Wij zullen de grote en bekende monumenten zeker niet mijden, maar de aandacht zal in eerste instantie uitgaan naar minder bekende aspecten van Rome die tevens een aanvulling kunnen bieden op de 'standaardreis'met de leerlingen. Zo zal er een bezoek worden gebracht aan het Museo della Civiltà Romana (EUR) waar de grote maquette van Gismondi zich bevindt. Bovendien zullen speciaal voor ons de kluizen geopend worden waarin de fragmenten van de Forma Urbis Marmorea bewaard worden. Tevens wordt er nog een excursie naar Licenza (villa van Horatius met de fons Bandusiae) en Tusculum (villa van Cicero) georganiseerd.
Lezingen en inleidingen vinden plaats op het Nederlands Instituut.
Overnachting is beperkt mogelijk op het Nederlands Instituut (4 persoonskamers) of in een hotel (2 persoonskamers) op loopafstand van het Instituut. Voor éénpersoonskamers geldt een toeslag van ongeveer € 300.Subsidie zal voor deze studiereis verleend worden door het 'Europees platform voor het Nederlandse onderwijs', zodat de eigen bijdrage beperkt zal kunnen blijven tot ongeveer € 450. Voorwaarde voor het verkrijgen van deze subsidie is dat men nog actief in het onderwijs moet zijn en niet al in dit jaar een subsidie heeft ontvangen.
Het maximum aantal deelnemers is op 25 gesteld.
Aanmelding (schriftelijk of per e-mail) vóór 23 april bij een van de onderstaande adressen.
Gelieve hierbij aan te geven: naam, adres, leeftijd, en de school waar U werkzaam bent en de vakken waarin U les geeft.

 


Voor nadere informatie:
Sjef Kemper
Klass. Inst. Rijksuniversiteit Groningen
Oude Boteringestraat 23
Postbus 716
9700 AS Groningen
050 3636036/6050
j.a.r.kemper@rug.nl

Ronald van den Houten
Hoxwier 11
7608 HA Almelo
0546 868354
ronald.vandenhouten@wanadoo.nl

 

Laatst gewijzigd:16 september 2016 11:51

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Machtige partijen bepalen beeld verleden op social media

  Het zijn de gebruikers met de meeste ervaring en gezag die bepalen hoe belangrijke verhalen op online platformen beklijven. Zo maken mainstream media op YouTube de meeste zichtbaar blijvende filmpjes en weerhoudt op Wikipedia een handjevol redacteuren...

 • 12 maart 2018

  Prof. Jensma over de Dag van de Grunneger Toal

  Prof. Goffe Jensma over de Dag van de Grunneger Toal.

 • 08 maart 2018

  3 topmasters bij de Faculteit der Letteren

  In de Keuzegids 2018 hebben drie masteropleidingen van de Faculteit der Letteren het label Topopleiding gekregen. De masters Kunst en Cultuurwetenschappen, Europese Studies en Archeologie (research) behoren hiermee tot de beste van het land.