Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Oratie: Regelen met balans

26 februari 2008

 

Korte inhoud van de oratie van prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, hoogleraar Discrete Technologie en Productieautomatisering:

Scherpen belicht in haar oratie de verschillende typen balansen in het wetenschappelijk onderzoek naar regelsystemen en in het onderwijs voor Technische Bedrijfkunde. Als gevolg van technologische ontwikkelingen en een beter begrip van diverse fysische verschijnselen worden de modellen die dit beschrijvensteeds complexer. Om de bijbehorende systemen te kunnen regelen, moeten nieuwe regelmethoden ontwikkeld worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verschillende balansen, zoals bijvoorbeeld energie- en vermogensbalansen, maar ook balansen die samenhangen met de actuatoren en sensoren. Scherpen zal duidelijk maken dat hiermee significante complexiteitsreductie van de modellen bereikt kan worden. Daarnaast zijn deze balansen van belang voor het systeemontwerp.

In de oratie wordt o.a. besproken hoe deze aanpak toegepast kan worden op complexe industriele systemen, zoals productierobots, nieuwe energiesystemen (bv. micro warmtekrachtkoppeling), en high tech systemen uit de ruimtevaart en micro- en nanotechnologie. Daarbij zal zij ook aandacht besteden aan de mogelijkheden om deze ontwikkelingen te gebruiken voor netwerken van complexe systemen (bv. robots) die al dan niet autonoom samenwerken.

 

Datum en tijd: 26 februari 2008, 16.15 uur

Spreker: prof.dr.ir. J.M.A. Scherpen, hoogleraar in de Discrete technologie en productie automatisering

Titel: Regelen met balans

Faculteit: wiskunde en Natuurwetenschappen

Plaats: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws

 • 18 december 2018

  Noordzeevissers tonen voorkeur voor zeldzame habitats

  Een ruimtelijke analyse van drie visserijtypen – boomkorvisserij gericht op tong, boomkorvisserij gericht op schol en bordenvisserij gericht op Noorse kreeft en platvis - toont aan dat vissers zeer specifieke habitats bevissen in de Noordzee. Onderzoekers...

 • 12 december 2018

  Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

  Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Een internationaal team onder leiding van Isabella Scheiber, Maarten Loonen en Jan Komdeur van de Rijksuniversiteit Groningen, met collega's van de universiteiten...

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.