Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Oratie: Regelen met balans

26 februari 2008

 

Korte inhoud van de oratie van prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, hoogleraar Discrete Technologie en Productieautomatisering:

Scherpen belicht in haar oratie de verschillende typen balansen in het wetenschappelijk onderzoek naar regelsystemen en in het onderwijs voor Technische Bedrijfkunde. Als gevolg van technologische ontwikkelingen en een beter begrip van diverse fysische verschijnselen worden de modellen die dit beschrijvensteeds complexer. Om de bijbehorende systemen te kunnen regelen, moeten nieuwe regelmethoden ontwikkeld worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verschillende balansen, zoals bijvoorbeeld energie- en vermogensbalansen, maar ook balansen die samenhangen met de actuatoren en sensoren. Scherpen zal duidelijk maken dat hiermee significante complexiteitsreductie van de modellen bereikt kan worden. Daarnaast zijn deze balansen van belang voor het systeemontwerp.

In de oratie wordt o.a. besproken hoe deze aanpak toegepast kan worden op complexe industriele systemen, zoals productierobots, nieuwe energiesystemen (bv. micro warmtekrachtkoppeling), en high tech systemen uit de ruimtevaart en micro- en nanotechnologie. Daarbij zal zij ook aandacht besteden aan de mogelijkheden om deze ontwikkelingen te gebruiken voor netwerken van complexe systemen (bv. robots) die al dan niet autonoom samenwerken.

 

Datum en tijd: 26 februari 2008, 16.15 uur

Spreker: prof.dr.ir. J.M.A. Scherpen, hoogleraar in de Discrete technologie en productie automatisering

Titel: Regelen met balans

Faculteit: wiskunde en Natuurwetenschappen

Plaats: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 22 februari 2018

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...