Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Oratie: Regelen met balans

26 februari 2008

 

Korte inhoud van de oratie van prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, hoogleraar Discrete Technologie en Productieautomatisering:

Scherpen belicht in haar oratie de verschillende typen balansen in het wetenschappelijk onderzoek naar regelsystemen en in het onderwijs voor Technische Bedrijfkunde. Als gevolg van technologische ontwikkelingen en een beter begrip van diverse fysische verschijnselen worden de modellen die dit beschrijvensteeds complexer. Om de bijbehorende systemen te kunnen regelen, moeten nieuwe regelmethoden ontwikkeld worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verschillende balansen, zoals bijvoorbeeld energie- en vermogensbalansen, maar ook balansen die samenhangen met de actuatoren en sensoren. Scherpen zal duidelijk maken dat hiermee significante complexiteitsreductie van de modellen bereikt kan worden. Daarnaast zijn deze balansen van belang voor het systeemontwerp.

In de oratie wordt o.a. besproken hoe deze aanpak toegepast kan worden op complexe industriele systemen, zoals productierobots, nieuwe energiesystemen (bv. micro warmtekrachtkoppeling), en high tech systemen uit de ruimtevaart en micro- en nanotechnologie. Daarbij zal zij ook aandacht besteden aan de mogelijkheden om deze ontwikkelingen te gebruiken voor netwerken van complexe systemen (bv. robots) die al dan niet autonoom samenwerken.

 

Datum en tijd: 26 februari 2008, 16.15 uur

Spreker: prof.dr.ir. J.M.A. Scherpen, hoogleraar in de Discrete technologie en productie automatisering

Titel: Regelen met balans

Faculteit: wiskunde en Natuurwetenschappen

Plaats: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.