Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The proximal tubular cell, a key player in renal damage

20 februari 2008

Nieuwe voorspeller nierschade ontdekt

 

Het aantal patiënten met een chronische nierziekte wordt steeds groter. Hoewel er veel behandelmethoden zijn, verslechtert de nierfunctie van de patiënt in veel gevallen toch. Het is belangrijk patiënten met een hoge kans op snelle verslechtering van de nierfunctie vroegtijdig te identificeren, zodat zo snel mogelijk met behandelen kan worden gestart.

 

UMCG-promovendus Mirjan van Timmeren ontdekte dat KIM-1, een eiwit in de nier waarvan de precieze functie vooralsnog onduidelijk is, belangrijke voorspellende waarde heeft voor verlies van nierfunctie. Door te meten hoeveel van dit eiwit aanwezig is in de urine, kan snel geïdentificeerd worden hoe groot de kans is dat de nierfunctie van de patiënt zal verslechteren. Deze kans wordt tot nu toe ingeschat met andere technieken. Mogelijk biedt meting van KIM-1 toegevoegde waarde en kan in de toekomst nog sneller begonnen worden met behandeling, aldus Van Timmeren.

 

Mirjan van Timmeren (Appingedam, 1978) studeerde medische biologie te Groningen. Ze verrichtte haar promotieonderzoek aan de afdeling pathologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Van Timmeren blijft na haar promotie werkzaam als onderzoeker in het UMCG. /JW

 

Datum en tijd: 20 februari 2008, 14.45 uur

Promovendus: mw. M.M. van Timmeren

Proefschrift: The proximal tubular cell, a key player in renal damage

Promotor(es): prof.dr. R.O.B. Gans

Faculteit: medische wetenschappen

Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie: via Joost Wessels, UMCG, Communicatie, tel. 050-361 4464 / 361 2200, e-mail: j.r.l.wessels@bvl.umcg.nl

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws