15 februari 2008

Medicijnen tegen Leishmania-infecties in de tropen

Amfotericine B en miltefosine zijn geneesmiddelen voor de behandeling van tropische Leishmania-infecties. Promovendus Andreas Lemke onderzocht nieuwe mogelijkheden voor het intraveneus toedienen van miltefosine. Hij ontwikkelde hiervoor een nieuwe formulering. Daarnaast maakte hij een gevoelige analysemethode voor miltefosine en doet hij in zijn proefschrift uitspraken over structuur-activiteitsrelaties op basis van een breed scala aan miltefosine-achtige verbindingen. Tevens ontwikkelde hij een nanoschaal-formulering voor amfoterocine B, die na verder onderzoek mogelijk klinisch toepasbaar is. In principe is een nanosuspensie met amfotericine B veilig en biedt het gebruik van deze nieuwe toedieningsvorm mogelijkheden bij de behandeling van infectieziekten in het centraal zenuwstelsel.

Andreas Lemke (Duitsland, 1976) studeerde aan de vrije universiteit in Berlijn en voerde zijn promotieonderzoek uit bij de afdeling Pharmaceutical Biology van de RUG en in Berlijn bij de afdeling Pharmaceutical Technology, Biotechnology & Quality Management. Na zijn promotie gaat hij werken bij Nycomed Oranienburg GmbH. /FC

Datum en tijd: 15 februari 2008, 16.15 uur

Promovendus: A. Lemke

Proefschrift: New formulation approaches for the leishmanicidal drug Miltefosine and for the polyene antibiotic Amphotericin B