06 februari 2008

Productie en afbraak van bloedplaatjes

Myelodysplastische syndromen (MDS) en idiopathische trombocytopenische purpura (ITP) zijn aandoeningen die leiden tot een tekort aan bloedplaatjes (trombocytopenie). Hierdoor kunnen ernstige bloedingen ontstaan. Bij MDS ontstaat een tekort aan bloedplaatjes doordat er niet genoeg worden aangemaakt; bij ITP worden de bloedplaatjes te snel afgebroken.

Ewout Houwerzijl onderzocht de oorzaken van dit tekort. Hij laat zien dat beenmergcellen waaruit bloedplaatjes ontstaan, megakaryocyten, bij beide aandoeningen vroegtijdig doodgaan. Bij ITP wordt dit waarschijnlijk veroorzaakt door antistoffen. Bij MDS staan intrinsieke afwijkingen van megakaryocyten op de voorgrond. Externe factoren, zoals de invloed van het beenmergmicromilieu, zijn waarschijnlijk ook belangrijk, zo toont Houwerzijl aan.

Houwerzijls onderzoek biedt fundamenteel inzicht in de productie en afbraak van bloedplaatjes bij MDS en ITP. Voor therapeutische toepassingen moet nog nader onderzoek worden verricht.

Ewout Houwerzijl (Groningen, 1970) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Interne geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd gefinancierd door de Jan Kornelis de Cock Stichting en KWF Kankerbestrijding. Houwerzijl blijft na zijn promotie werkzaam als internist in het UMCG. /JW

Datum en tijd: 6 februari 2008, 16.15 uur

Promovendus: E.J. Houwerzijl

Proefschrift: Studies on megakaryopoiesis in patients with myelodysplasia and idiopathic thrombocytopenic purpura