Thoracic tumors: prognostic and therapeutic improvements

06 februari 2008

Diagnose en behandeling van thoraxtumoren

De borstkas (thorax) wordt omgeven door de ribben, en loopt van de sleutelbeenderen tot aan het middenrif. In de borstkas bevinden zich: hart, longen, longvliezen, slokdarm en zwezerik (thymus). In al deze organen kunnen tumoren ontstaan.

UMCG-promovendus Wouter de Jong onderzocht hoe prognose en behandeling van diverse tumoren in de borstkas verbeterd kunnen worden, onder andere van de zeer zeldzame - en in Nederland nog amper onderzochte - zwezeriktumor. Opvallend is, zo blijkt uit zijn studie, dat de overleving van patiënten bij wie de tumor niet volledig wordt verwijderd, gelijk is aan de overleving van patiënten bij wie de tumor wel volledig wordt verwijderd. Dit kan mogelijk verklaard worden, aldus De Jong, doordat patiënten met een onvolledig verwijderde tumor vaker aanvullende behandelingen als chemotherapie en/of radiotherapie krijgen.

Wouter de Jong (Noordlaren, 1977) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek aan de afdeling Longziekten en Tuberculose van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De Jong is thans in opleiding tot longarts in het UMCG. /JW

Datum en tijd: 6 februari 2008, 14.45 uur

Promovendus: W.K. de Jong

Proefschrift: Thoracic tumors: prognostic and therapeutic improvements