Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Multichannel EEC visualization

01 februari 2008

Multikanaals EEG-visualisatie

Elektro-encefalografie (EEG) meet de elektrische hersenactiviteit door middel van elektroden op het hoofd. Multikanaals EEG is een meting met een groot aantal elektroden. EEG wordt klinisch gebruikt, maar heeft ook wetenschappelijke toepassingen op het gebied van neurologie, psychologie, farmacie, taalkunde en biologie. Bestaande visualisaties van multikanaals EEG data leveren niet altijd het gewenste inzicht op. Het onderzoek van Michael ten Caat introduceert een tweetal nieuwe multikanaals EEG-visualisatiemethoden.

 

De eerste methode is geschikt voor een combinatie van een groot aantal elektroden met een groot aantal tijdstappen. De methode laat een schematisch overzicht zien van alle elektrodenposities, toont gemeten waarden voor specifieke tijdsstappen en is voorzien van een context bestaande uit de resterende tijdsstappen. De nieuwe methode is veertig procent sneller dan een bestaande klinische methode, zonder informatie te verliezen.

 

De tweede methode visualiseert de functionele relatie tussen hersenactiviteit op verschillende locaties aan de hand van EEG-coherentie. Bestaande visualisaties voor multikanaals EEG-coherentie zijn hypothese-gedreven of leveren visuele ruis op. Daarom is een volledig data-gedreven visualisatie ontwikkeld die ruis reduceert, elektrodenposities behoudt en overzichtelijk is. Resultaten visualiseren onder andere verschillen in EEG-coherentie tussen jongere en oudere volwassenen, en tussen mensen in een niet-vermoeide en een vermoeide situatie.

 

Michael ten Caat (Coevorden, 1979) studeerde technische wiskunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Instituut voor Wiskunde en Informatica en bij het Neuroimaging Centrum van de RUG. Ten Caat is na het afronden van het onderzoek gaan werken als software engineer bij Cimsolutions in Vianen.

 

Datum en tijd: 1 februari 2008, 16.15 uur

Promovendus: M. ten Caat

Proefschrift: Multichannel EEC visualization

Promotor(es): prof.dr. J.B.T.M. Roerdink en prof.dr.ir. N.M. Maurits

Faculteit: wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie: M. ten Caat, tel. 0347-368100, e-mail: m.ten.caat@cimsolutions.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Fotoreportage: de Ocean Grazer

  Fotoreportage over de Ocean Grazer van de RUG, een systeem om energie op zee te ‘oogsten’ en op te slaan.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...