Mechanisms for photonic switching in systems with strongly interacting dipoles

01 februari 2008

Ultra-kleine lichtschakelaars voor de optische computer

Joost Klugkist bestudeerde mechanismen voor ultra-kleine lichtschakelaars. Hij laat zien dat een dunne laag van ketens met kleurstofmoleculen (moleculaire aggregaten) als een volledig optische schakelaar kan werken. Ook modelleerde hij een zogenaamd fotonisch kristal, waarvan de lichtdoorlatendheid door middel van een elektrisch veld kan worden veranderd. Toepassing van deze principes kan de weg vrijmaken voor nieuwe klassen van optische materialen, waarin op een zeer kleine lengteschaal (~0.000 000 001 m) de transmissie van licht aan- en uitgeschakeld kan worden. Onderzoek in dit vakgebied is van groot belang voor onder andere optische informatieverwerking en kan mogelijk leiden tot de ontwikkeling van een computer die gebruik maakt van optische schakelingen. De huidige computers bewerkstelligen informatieoverdracht door middel van elektronische schakelingen.

Joost Klugkist (Groningen, 1976) studeerde natuurkunde aan de RUG. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de vakgroep Theorie van Gecondenseerde Materie van het Zernike Institute of Advanced Materials en gefinancierd door FOM.

Datum en tijd: 1 februari 2008, 14.45 uur

Promovendus: J.A. Klugkist

Proefschrift: Mechanisms for photonic switching in systems with strongly interacting dipoles

Promotor(es): prof.dr. J. Knoester