Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Mechanisms for photonic switching in systems with strongly interacting dipoles

01 februari 2008

Ultra-kleine lichtschakelaars voor de optische computer

 

Joost Klugkist bestudeerde mechanismen voor ultra-kleine lichtschakelaars. Hij laat zien dat een dunne laag van ketens met kleurstofmoleculen (moleculaire aggregaten) als een volledig optische schakelaar kan werken. Ook modelleerde hij een zogenaamd fotonisch kristal, waarvan de lichtdoorlatendheid door middel van een elektrisch veld kan worden veranderd. Toepassing van deze principes kan de weg vrijmaken voor nieuwe klassen van optische materialen, waarin op een zeer kleine lengteschaal (~0.000 000 001 m) de transmissie van licht aan- en uitgeschakeld kan worden. Onderzoek in dit vakgebied is van groot belang voor onder andere optische informatieverwerking en kan mogelijk leiden tot de ontwikkeling van een computer die gebruik maakt van optische schakelingen. De huidige computers bewerkstelligen informatieoverdracht door middel van elektronische schakelingen.

Joost Klugkist (Groningen, 1976) studeerde natuurkunde aan de RUG. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de vakgroep Theorie van Gecondenseerde Materie van het Zernike Institute of Advanced Materials en gefinancierd door FOM.

 

Datum en tijd: 1 februari 2008, 14.45 uur

Promovendus: J.A. Klugkist

Proefschrift: Mechanisms for photonic switching in systems with strongly interacting dipoles

Promotor(es): prof.dr. J. Knoester

Faculteit: wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie: tel. 050-363 4962, e-mail: j.a.klugkist@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 22 januari 2019

  NNV-Diversiteitsprijs 2018 voor de Faculty of Science and Engineering

  De eerste editie van de NNV-Diversiteitsprijs is gewonnen door de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. De NNV heeft de prijs in het leven geroepen voor de natuurkunde-instelling die het succesvolst is in het in de praktijk...

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...