Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rijksuniversiteit Groningen scoort goed op Internationale Studenten Barometer

20 februari 2008

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) deed in 2007 voor het eerst mee aan de Internationale Studenten Barometer: een wereldwijd onderzoek naar tevredenheid onder studenten, met name die van niet-Nederlandse herkomst. Buitenlandse studenten die ingeschreven staan aan de RUG kregen allemaal een uitvoerige enquête voorgelegd met als doel: het bepalen van de mate van tevredenheid over de onderwijskwaliteit en de faciliteiten en dienstverlening van de instelling. Het resultaat van deze eerste meting stemt tot tevredenheid, hoewel er ook nog wel verbeterpunten zijn aan te wijzen.

In deze Barometer zijn bij 91 instellingen voor Hoger Onderwijs, verspreid over negen landen op vier continenten, in totaal 67.000 enquêtes verstuurd. In Nederland deden deze keer negen instellingen mee. In totaal hebben ca. 1.800 buitenlandse studenten aan de RUG de enquête ontvangen, en 693 daarvan hebben haar volledig ingevuld en geretourneerd; een opvallend hoge response van 39 procent.

Reputatie

De internationale reputatie van de RUG en de kwaliteit van onderzoek en onderwijs zijn voor buitenlandse studenten de belangrijkste redenen om voor de RUG te kiezen. Daarbij zijn de website van de RUG, ouders, vrienden, alumni en RUG-medewerkers in het buitenland erg belangrijk in het besluitvormingsproces.  Ook de reputaties van Groningen als gezellige en veilige stad en Nederland als relatief goedkoop land voor het volgen van hoger onderwijs, zijn positieve factoren in het keuzeproces. De concurrentie blijkt vooral in de Engelstalige landen te zitten: Engeland, Verenigde Staten, Australië en Canada.

Sportfaciliteiten

De door de RUG geboden faciliteiten van de International Service Desk en de facultaire International Offices voor buitenlandse studenten worden hoog gewaardeerd. Op sportfaciliteiten scoort de RUG zelfs erg goed. Ook het niveau van het Engels van de docenten wordt als goed beoordeeld.

Welkomstceremonie

Grote waardering is er verder voor de jaarlijkse welkomstceremonie van de RUG (de mooiste in Nederland), de sociale activiteiten die georganiseerd worden voor buitenlandse studenten en de wijze waarop de inschrijving van deze categorie studenten wordt afgehandeld. Tenslotte blijkt er een ruime mate van tevredenheid te zijn over de door de RUG geboden bibliotheek- en studieplekfaciliteiten.

Verbeterpunten

Verbeterpunten zijn er ook. Typisch Nederlandse problemen treden op bij het openen van een bankrekening, de prijs-kwaliteit verhouding van huisvesting, het uitleggen van ons cijfer/beoordelingssysteem en het verkrijgen van visa. Verbeterpunten voor de RUG zijn de bekendheid en Engelstaligheid van support services als bijvoorbeeld counselling en careers services, de doorlooptijd in het toelatingsproces en de beursmogelijkheden voor Bachelor- en Masterstudenten.

Tenslotte: het allerbelangrijkste voor een buitenlandse student aan de RUG blijkt snelle toegang tot het internet.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27

Meer nieuws