Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Groningen start centrum voor Systems Chemistry

11 februari 2008

De Rijksuniversiteit Groningen start een centrum voor onderzoek naar chemische systemen en systeemchemie. Dit initiatief is een uitvloeisel van het onderzoekprogram opgezet door organisch chemicus Ben Feringa in het kader van zijn Spinoza subsidie.

 

Waar de meer traditionele chemie zich richt op individuele moleculen en chemische processen is de benadering in de systems chemistry gebaseerd op complexe systemen van meerdere moleculaire componenten en netwerken van chemische processen. Van deze nieuwe tak van fundamenteel chemisch onderzoek, die vooralsnog in de kinderschoenen staat, worden op termijn veelbelovende toepassingen verwacht bij het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen, slimme materialen en duurzame chemische processen.

 

Een van de grote uitdagingen in het Gronings onderzoek is het ontwikkelen van modelsystemen voor de chemische evolutie, teneinde licht te werpen op het mogelijk ontstaan van primitieve levensvormen. Het centrum wordt ondergebracht in het Stratingh Instituut voor Chemie van de Rijksuniversiteit Groningen. In de komende vijf jaar wordt vijf miljoen euro geïnvesteerd in het nieuwe onderzoekscentrum.

 

Noot voor de pers

Meer informatie: prof.dr. B.L. Feringa, tel. 050-363 4235, e-mail: b.l.feringa

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27

Meer nieuws