Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Opening Bernoulliborg donderdag 7 februari 2008

07 februari 2008

Donderdag 7 februari a.s. om 16.00 uur opent dr. K. Duppen, lid van het college van bestuur Rijksuniversiteit Groningen, de Bernoulliborg. Dit is het nieuwe, blauwgekleurde hoofdgebouw van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen op het Zernikecomplex in de stad Groningen.

Vermaarde wiskundigen in Groningen

Het gebouw is vernoemd naar vader en zoon Johann en Daniël Bernoulli; telgen van een beroemde Zwitserse familie van wiskundigen. Vader Johann werd in 1695 geïnaugureerd als hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zoon Daniël werd in Groningen geboren in het huis aan de Oude Boteringestraat nr. 18, vlakbij de huidige Openbare Bibliotheek. Daniël is vooral bekend geworden door de Wet van Bernoulli. Deze wet beschrijft het stromingsgedrag van gassen en vloeistoffen.

Interactief Science center

De Bernoulliborg is ontworpen door het Groninger architectenbureau De Zwarte Hond. Eén van de bijzondere vertrekken in het gebouw is de zogeheten Faculty Room; een ontmoetingsruimte voor de wetenschappelijke staf. Blikvanger in de centrale hal is Science LinX, het interactieve science center voor scholieren. Zij kunnen in Science LinX natuurwetenschap beproeven middels interactieve opstellingen. Zo illustreert de Mindballtafel op speelse wijze het meten van hersengolven. Het openingsprogramma van specifiek Science LinX begint om 14.00 uur: zowel het science center in de centrale hal als online op www.sciencelinx.nl.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met drs. Mariëlle Zwaanenburg communicatiemedewerker van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, m.e.l.zwaanenburg@rug.nl, telefoon 050-363 8304.

Voor Science LinX kunt u ook contact opnemen met drs. Bart van de Laar, projectmanager, b.j.van.de.laar@rug.nl, telefoon 06-17776585.
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

  Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Een internationaal team onder leiding van Isabella Scheiber, Maarten Loonen en Jan Komdeur van de Rijksuniversiteit Groningen, met collega's van de universiteiten...

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...