Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Opening Bernoulliborg donderdag 7 februari 2008

07 februari 2008

Donderdag 7 februari a.s. om 16.00 uur opent dr. K. Duppen, lid van het college van bestuur Rijksuniversiteit Groningen, de Bernoulliborg. Dit is het nieuwe, blauwgekleurde hoofdgebouw van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen op het Zernikecomplex in de stad Groningen.

Vermaarde wiskundigen in Groningen

Het gebouw is vernoemd naar vader en zoon Johann en Daniël Bernoulli; telgen van een beroemde Zwitserse familie van wiskundigen. Vader Johann werd in 1695 geïnaugureerd als hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zoon Daniël werd in Groningen geboren in het huis aan de Oude Boteringestraat nr. 18, vlakbij de huidige Openbare Bibliotheek. Daniël is vooral bekend geworden door de Wet van Bernoulli. Deze wet beschrijft het stromingsgedrag van gassen en vloeistoffen.

Interactief Science center

De Bernoulliborg is ontworpen door het Groninger architectenbureau De Zwarte Hond. Eén van de bijzondere vertrekken in het gebouw is de zogeheten Faculty Room; een ontmoetingsruimte voor de wetenschappelijke staf. Blikvanger in de centrale hal is Science LinX, het interactieve science center voor scholieren. Zij kunnen in Science LinX natuurwetenschap beproeven middels interactieve opstellingen. Zo illustreert de Mindballtafel op speelse wijze het meten van hersengolven. Het openingsprogramma van specifiek Science LinX begint om 14.00 uur: zowel het science center in de centrale hal als online op www.sciencelinx.nl.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met drs. Mariëlle Zwaanenburg communicatiemedewerker van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, m.e.l.zwaanenburg@rug.nl, telefoon 050-363 8304.

Voor Science LinX kunt u ook contact opnemen met drs. Bart van de Laar, projectmanager, b.j.van.de.laar@rug.nl, telefoon 06-17776585.
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27

Meer nieuws

 • 17 april 2019

  Waarom bliksem vaak meermaals inslaat

  In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, slaat bliksem vaak meermaals in, maar de reden waarom een bliksemkanaal ‘hergebruikt’ wordt, is tot nu toe onopgehelderd. Recentelijk heeft een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de Rijksuniversiteit...

 • 16 april 2019

  Na vier decennia nog altijd actief

  Op 29 maart hield het Zernike Institute of Advanced Materials een afscheidsymposium ter ere van Jeff de Hosson, hoogleraar Technische Natuurkunde. De Hosson ging eind 2018 met emeritaat, maar hij werkt door. Hij zit namelijk nog steeds vol nieuwe ideeën...

 • 11 april 2019

  Ben Feringa in een baan om de zon

  De Internationale Astronomische Unie heeft op 6 april 2019 tientallen planetoïden een naam gegeven. Tot dat moment draaiden ze anoniem in een baan om de zon. Planetoïde 12655 is vernoemd naar prof. dr. Ben Feringa, winnaar van de Nobelprijs in Scheikunde...