Ida van der Klei hoogleraar Moleculaire celbiologie

11 januari 2008

Ida van der Klei is per 1 november 2007 benoemd tot hoogleraar Moleculaire celbiologie bij de Faculty of Science and Engineering (voorheen de faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen). De leerstoel van Van der Klei is ondergebracht bij de basiseenheid Eukaryote Microbiologie van het onderzoeksinstituut Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB). Van der Klei doet al sinds haar afstuderen onderzoek naar peroxisomen (bepaalde cellichaampjes) in de gist Hansenula polymorpha als modelorganisme. Defecten aan peroxisomen gaan bij de mens gepaard met ernstige ziekten Mede dankzij de PIONIER subsidie, de ASPASIA beurs en vele andere beurzen die Van der Klei binnenhaalde kan het onderzoek binnen de groep Eukaryote Microbiologie sterk multidisciplinair zijn en omvat het microbiologische, biomedische, moleculair genetische, microscopische en nu ook geavanceerde biofysische technieken. Het onderzoek aan H. polymorpha levert kennis op over een groot aantal cellulaire processen die zich afspelen rond de aanmaak en afbraak van peroxisomen, zoals eiwittranslocatie, eiwitassemblage, membraanbiogenese, organeldeling, organelvererving, afbraakprocessen en autofagie. Meer toegepast onderzoek doet de groep aan de schimmel Penicillium chrysogenum waarin functionele peroxisomen essentieel zijn voor de productie van antibiotica.

I.J. van der Klei (Ezinge, 1961) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde er in 1991 op het proefschrift Alcohol oxidase in Hansenula polymorpha: assembly, activation and inactivation of a peroxisomal enzyme. Daarna werkte zij als postdoc twee jaar in München met een EMBO fellowship. Sinds 1993 maakt zij deel uit van de Groningse onderzoeksgroep Eukaryote Microbiologie, waar zij in 2002 universitair hoofddocent werd. In 2004 werd ze benoemd tot adjunct-hoogleraar, in 2007 tot hoogleraar.

Nadere informatie voor de redactie: mw.prof.dr. I.J. van der Klei, tel. (050) 363 21 79, e-mail i.j.van.der.klei@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:12