Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prof. Doeke Post: Prijsvechters passen niet in het Nederlandse zorgstelsel

08 januari 2008

Sinds kort biedt zorgverzekeraar Univé een extreem goedkope ziektekostenpolis aan. Andere zorgverzekeraars volgen dit voorbeeld. Logisch, want in het huidig zorgstelsel staat marktwerking centraal. Een zeer zorgwekkende ontwikkeling, vindt Doeke Post, emeritus hoogleraar sociale geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Ik heb er grote moeite mee dat marktwerking en niet solidariteit op de eerste plaats staat als het gaat om de zorg.’

Bij Zekur, de zogenaamde dumppolis van Univé, betaalt de verzekerde een hoog eigen risico, is het niet toegestaan zelf een huisarts te kiezen en is ziekenhuisopname enkel mogelijk in één van de elf door Univé geselecteerde ziekenhuizen. Daarbij worden medicijnen enkel nog gedistribueerd via internet. ‘Dus ook advies en controle op medicijnen door de apotheek vervalt’, aldus Post. ‘Dergelijke polissen zijn bij uitstek geschikt voor jonge, gezonde mensen. En voor mensen die het risico kunnen dragen omdat ze niet arm zijn.’

Twee functies

De verzekeraar heeft in principe twee functies, stelt Post. Het verzekeren van burgers en het bekostigen van de zorg. ‘Als men moet inleveren op de polis omdat die de kosten niet opbrengt, zal men aan de andere kant moeten bezuinigen op de zorg of de premie voor veelgebruikers hoger maken. Zo worden ouderen en chronisch zieken al snel de dupe.’

Solidariteit

Post: ‘Solidariteit is altijd het uitgangspunt geweest bij het zorgstelsel in Nederland. Jong betaalt voor oud, rijk voor arm, gezond voor ziek. Al vanaf de eerste poging tot een ziekenfonds in het kabinet van Abraham Kuyper in 1904. Ziekte overkomt je. Daarom hebben we altijd gezegd dat we de kosten daarvoor als maatschappij gezamenlijk dragen. Die basis lijkt in de huidige ideologie te worden ondergraven.’

Tweedeling

‘In de markt is geen plaats voor solidariteit’, vindt Post. ‘Daar geldt het recht van de sterkste. Wie het meest te besteden heeft, kan het meest kopen. Natuurlijk snap ik dat er een tweedeling bestaat in de maatschappij. Het is nou eenmaal zo dat de één Mercedes rijdt en de ander het met een Trabantje moet doen. Maar als het gaat om zorg is dat toch wat anders. Door dumppolissen op de markt te brengen laten we de solidariteit varen.’

Ten koste van kwaliteit

Zorg en markt horen niet bij elkaar, meent Post. En daarin staat hij niet alleen. ‘Vanuit het buitenland hoor je allerlei geluiden dat de markt niet alleen ten koste gaat van solidariteit, maar ook van de kwaliteit. Omwille van de concurrentie worden te lage premies geheven, waardoor er vervolgens op de zorg moet worden beknibbeld. In Zwitserland zijn door de concurrentiestrijd tussen de verzekeraars al geen reserves meer over in de zorg.’

Volledig marktsysteem

Ook in Amerika, waar een volledig marktsysteem heerst, is geld belangrijker geworden dan de zorg zelf. Post: ‘Het gevolg is dat men daar vijftig procent meer uitgeeft aan zorg, terwijl twintig tot vijfentwintig procent van de bevolking onverzekerd is.’ Met de komst van dumppolissen is een nieuwe stap gemaakt in de richting in net zo’n volledig marktsysteem in de zorg als in Amerika. Een systeem waarin van enige solidariteit geen sprake meer is./MS

Curriculum Vitae

Prof. Doeke Post is oud-huisarts en emeritus hoogleraar sociale geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen met als speciaal aandachtsgebied de structuur, organisatie en financiering van de zorgsector.

Informatie: p rof.dr. D. Post, tel. 038-376 2052, e-mail: prof.dr.d.post@wxs.nl

Laatst gewijzigd:30 november 2017 15:49

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...