Long-term side effects of adjuvant breast cancer treatment

30 januari 2008

Kwaliteit van leven na borstkanker

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Doordat de behandeling steeds verder verbetert, verbetert ook de prognose, en worden steeds meer vrouwen langdurig (na)behandeld. Het is daarom van belang meer inzicht te krijgen in de bijwerkingen en de kwaliteit van leven van de behandelde vrouwen. UMCG-promovendus Ciska Buijs verrichtte daar onderzoek naar.

Een veel voorkomende klacht van patiënten met borstkanker is moeheid. Buijs onderzocht de patiënten die onder meer met chemotherapie werden behandeld. Bij hen speelt bloedarmoede slechts een kleine rol bij de moeheid, zo blijkt. De mentale gesteldheid van de patiënt voor en na de behandeling blijkt van groter belang op de moeheid. Een jaar na de behandeling is de kwaliteit van leven van vrouwen die ziektevrij zijn vergelijkbaar met die van gezonde vrouwen van dezelfde leeftijd, zo blijkt. Daarbij maakt het niet uit of de patiënt is behandeld met een standaard dosis of met hoge dosis chemotherapie. Vrouwen kunnen na behandeling voor borstkanker last hebben van opvliegers. Buijs toont aan dat de medicijnen venlafaxine en clonidine opvliegers even goed verminderen. Het totale effect is echter beperkt.

Ciska Buijs (Zaandam, 1970) studeerde geneeskunde in Maastricht. Ze verrichtte haar promotieonderzoek aan de afdelingen Interne Geneeskunde en de afdeling Obstetrie/Gynaecologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Ze werkt sinds juli 2007 als gynaecoloog in opleiding in het Viecuri Medisch Centrum te Venlo. /JW

Datum en tijd: 30 januari 2008, 14.45 uur

Promovendus: mw. C. Buijs

Proefschrift: Long-term side effects of adjuvant breast cancer treatment