Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Physiological implications of impaired de novo coenzyme

30 januari 2008

Inzicht in ontstaan DNA-schade

 

Alle eigenschappen van levende cellen zijn vastgelegd in het DNA. Daarom moet dit DNA goed beschermd worden. Als de beschermingsmechanismen niet werken, kunnen er ernstige ziekten ontstaan, zoals kanker en neurodegeneratieve ziekten.

UMCG-promovendus Floris Bosveld ontdekte dat een mutatie in een van de belangrijkste biochemische syntheseroutes in alle organismen, die van coenzyme A (CoA), leidt tot een overgevoeligheid voor DNA-schade. Hij deed deze bijzondere ontdekking op basis van genetische screening van gemuteerde fruitvliegjes. Bosveld brengt in zijn proefschrift de gehele biosyntheseroute van CoA in de fruitvlieg in kaart. Zo verschaft hij voor het eerst inzicht in de gevolgen van mutaties in de CoA biosynthese in een diermodel.

Onlangs werd aangetoond dat de zeldzame en vooralsnog onbehandelbare neurodegeneratieve ziekte PKAN (pantothenate kinase geassocieerde neurodegeneratie) veroorzaakt wordt door een defect in de biosynthese route van CoA. Het onderzoek van Bosveld laat zien dat de fruitvlieg gebruikt kan worden om het ontstaan en de behandeling van deze ziekte te bestuderen.

Floris Bosveld (Diepenveen, 1977) studeerde Biologie te Nijmegen (1997-2002). Hij verrichtte zijn promotieonderzoek aan de afdeling celbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd gefinancierd door NWO. Na zijn promotie gaat Bosveld als postdoc werken aan Institute Curie in Parijs. /JW

Datum en tijd: 30 januari 2008, 13.15 uur

Promovendus: F. Bosveld

Proefschrift: Physiological implications of impaired de novo coenzyme A Biosynthesis in Drosophila melanogaster

Promotor(es): prof.dr. H.H. Kampinga

Faculteit: medische wetenschappen

Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie: via Joost Wessels, UMCG, Communicatie, tel. 050-361 4464 / 361 2200, e-mail: j.r.l.wessels@bvl.umcg.nl
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.

 • 09 oktober 2018

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad?

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad? Een opinieartikel van prof. Brigit Toebes en dr. Machteld Hylkema.