Physiological implications of impaired de novo coenzyme

30 januari 2008

Inzicht in ontstaan DNA-schade

Alle eigenschappen van levende cellen zijn vastgelegd in het DNA. Daarom moet dit DNA goed beschermd worden. Als de beschermingsmechanismen niet werken, kunnen er ernstige ziekten ontstaan, zoals kanker en neurodegeneratieve ziekten.

UMCG-promovendus Floris Bosveld ontdekte dat een mutatie in een van de belangrijkste biochemische syntheseroutes in alle organismen, die van coenzyme A (CoA), leidt tot een overgevoeligheid voor DNA-schade. Hij deed deze bijzondere ontdekking op basis van genetische screening van gemuteerde fruitvliegjes. Bosveld brengt in zijn proefschrift de gehele biosyntheseroute van CoA in de fruitvlieg in kaart. Zo verschaft hij voor het eerst inzicht in de gevolgen van mutaties in de CoA biosynthese in een diermodel.

Onlangs werd aangetoond dat de zeldzame en vooralsnog onbehandelbare neurodegeneratieve ziekte PKAN (pantothenate kinase geassocieerde neurodegeneratie) veroorzaakt wordt door een defect in de biosynthese route van CoA. Het onderzoek van Bosveld laat zien dat de fruitvlieg gebruikt kan worden om het ontstaan en de behandeling van deze ziekte te bestuderen.

Floris Bosveld (Diepenveen, 1977) studeerde Biologie te Nijmegen (1997-2002). Hij verrichtte zijn promotieonderzoek aan de afdeling celbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd gefinancierd door NWO. Na zijn promotie gaat Bosveld als postdoc werken aan Institute Curie in Parijs. /JW

Datum en tijd: 30 januari 2008, 13.15 uur

Promovendus: F. Bosveld

Proefschrift: Physiological implications of impaired de novo coenzyme A Biosynthesis in Drosophila melanogaster