Signalering van psychosociale problemen bij kinderen kan beter

23 januari 2008

Psychosociale problemen bij kinderen kunnen beter worden gesignaleerd als de jeugdgezondheidszorg (JGZ) gevalideerde methodieken gebruikt. Alleen afgaan op een klinisch oordeel is onvoldoende systematisch en betrouwbaar. Dat blijkt uit onderzoek van UMCG-promovendus Ton Vogels.

Bij het onderzoeken van psychosociale problemen maakt de JGZ (in de praktijk jeugdartsen en -verpleegkundigen) vaak gebruik van gestandaardiseerde vragenlijsten. Doen ze dit niet, dan is de kans dat een kind met problemen wordt gesignaleerd niet alleen afhankelijk van zijn problemen of van eventueel aanwezige risicofactoren, maar ook van de individuele JGZ-medewerker. Vogels concludeert dat de JGZ bij de signalering niet alleen kan vertrouwen op het klinisch oordeel gebaseerd op het Periodiek Gezondheidsonderzoek. Zij moet daarvoor goede, gevalideerde methodieken gebruiken. Hij ontwikkelde een korte vragenlijst (Computer Adaptive Test), waarmee problemen nauwkeurig vastgesteld kunnen worden. Voordat deze nieuwe methode in de praktijk toegepast kan worden, moet deze echter nog verder onderzocht worden.

Ton Vogels (Gemert, 1950) studeerde psychologie te Nijmegen. Hij verrichtte zijn onderzoek binnen de Groningse onderzoeksschool SHARE en bij TNO in Leiden, waar hij werkzaam is als ontwikkelingspsycholoog. Het onderzoek werd mede gefinancierd door ZonMw. /JW

Datum en tijd: 23 januari 2008, 16.15 uur

Promovendus: A.G.C. Vogels

Proefschrift: The identification by Dutch preventive child care of children with psychosocial problems: Do short questionnaires help?

Promotor(es): prof.dr. S.A. Reijneveld en mw. prof.dr. S.P. Verloove-Vanhorick

Faculteit: medische wetenschappen

Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie: via Joost Wessels, UMCG, Communicatie, tel. 050-361 4464 / 361 2200, e-mail: j.r.l.wessels@bvl.umcg.nl