Nieuwe beeldvormende technieken voor neuroendocriene tumoren

23 januari 2008

Neuroendocriene tumoren zijn tumoren die over het algemeen langzaam groeien. Zij zijn vaak al uitgezaaid als de diagnose wordt gesteld. Er wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen deze vorm van kanker. Tot nu toe zijn er echter nog geen nucleaire beeldvormende technieken, waarmee het effect van deze medicijnen bekeken kan worden.

Uit onderzoek van UMCG-promovendus Klaas Pieter Koopmans blijkt dat het gebruik van twee nieuwe radioactieve vloeistoffen (de tracers 11C-5-HTP en 18FDOPA) een aanzienlijke verbetering oplevert voor het stadiëren van neuroendocriene tumoren in vergelijking met de klassieke technieken. Bij het aantonen van carcinoid tumoren en recidief medullair schildkliercarcinoom is FDOPA PET de beste techniek. De HTP PET is de beste techniek voor het opsporen van eilandjesceltumoren. Behalve voor het evalueren van behandelingen, kunnen de onderzochte tracers waarschijnlijk ook gebruikt worden om neuroendocriene tumoren op te sporen, stelt Koopmans. Hiernaar moet echter nog nader onderzoek worden verricht.

Klaas Pieter Koopmans (Leeuwarden, 1973) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek aan de afdelingen nucleaire geneeskunde, medische oncologie, chirurgische oncologie en endocrinologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd gefinancierd door KWF Kankerbestrijding. Koopmans volgt in het UMCG de opleiding tot nucleair geneeskundige. /JW

Datum en tijd: 23 januari 2008, 14.45 uur

Promovendus: K.P. Koopmans

Proefschrift: Metabolic PET tracers for neuroendocrine tumors