Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuwe beeldvormende technieken langzaam groeiende tumoren

21 januari 2008

Neuroendocriene tumoren zijn tumoren die over het algemeen langzaam groeien. Zij zijn vaak al uitgezaaid als de diagnose wordt gesteld. Voor een optimale behandeling moeten eventuele uitzaaiingen in kaart gebracht worden. Hieraan kan Positron Emissie Tomografie (PET) een belangrijke bijdrage leveren.

UMCG-promovendus Oliver Neels ontwikkelde radioactieve stoffen ([18F]FDOPA en [11C]HTP) die het mogelijk maken nieuwe PET-technieken voor het afbeelden van neuroendocriene tumoren te testen. Hij vergeleek twee nieuwe onderzoeksmethoden met de huidige standaarden, en vergeleek ze ook met elkaar. Zo inventariseerde hij de geschiktheid van de nieuwe methoden bij verschillende types uitzaaiingen, en verschillende stadia van uitzaaiing. Al met al bieden de nieuwe methoden hoopvolle resultaten voor de toekomst.

Oliver Neels (Duitsland, 1975) studeerde scheikunde te Oldenburg. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming en de afdeling Medische Oncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mogelijk gemaakt door KWF Kankerbestrijding. Neels is thans radiochemicus aan het Peter MacCallum Cancer Centre in Melbourne (Australië).

 

Datum en tijd: 21 januari 2008, 16.15 uur

Promovendus: O.C. Neels

Proefschrift: Tracer development for detection and characterization of neuroendocrine tumors with PET

Promotor(es): mw.prof.dr. E.G.E. de Vries, prof.dr. P.K.L. Jager en prof.dr. R.A. Dierckx

Faculteit: medische wetenschappen

Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie: via Joost Wessels, UMCG, Communicatie, tel. 050-361 4464 / 361 2200, e-mail: j.r.l.wessels@bvl.umcg.nl  

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...