Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuwe beeldvormende technieken langzaam groeiende tumoren

21 januari 2008

Neuroendocriene tumoren zijn tumoren die over het algemeen langzaam groeien. Zij zijn vaak al uitgezaaid als de diagnose wordt gesteld. Voor een optimale behandeling moeten eventuele uitzaaiingen in kaart gebracht worden. Hieraan kan Positron Emissie Tomografie (PET) een belangrijke bijdrage leveren.

UMCG-promovendus Oliver Neels ontwikkelde radioactieve stoffen ([18F]FDOPA en [11C]HTP) die het mogelijk maken nieuwe PET-technieken voor het afbeelden van neuroendocriene tumoren te testen. Hij vergeleek twee nieuwe onderzoeksmethoden met de huidige standaarden, en vergeleek ze ook met elkaar. Zo inventariseerde hij de geschiktheid van de nieuwe methoden bij verschillende types uitzaaiingen, en verschillende stadia van uitzaaiing. Al met al bieden de nieuwe methoden hoopvolle resultaten voor de toekomst.

Oliver Neels (Duitsland, 1975) studeerde scheikunde te Oldenburg. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming en de afdeling Medische Oncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mogelijk gemaakt door KWF Kankerbestrijding. Neels is thans radiochemicus aan het Peter MacCallum Cancer Centre in Melbourne (Australië).

 

Datum en tijd: 21 januari 2008, 16.15 uur

Promovendus: O.C. Neels

Proefschrift: Tracer development for detection and characterization of neuroendocrine tumors with PET

Promotor(es): mw.prof.dr. E.G.E. de Vries, prof.dr. P.K.L. Jager en prof.dr. R.A. Dierckx

Faculteit: medische wetenschappen

Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie: via Joost Wessels, UMCG, Communicatie, tel. 050-361 4464 / 361 2200, e-mail: j.r.l.wessels@bvl.umcg.nl  

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Fotoreportage: de Ocean Grazer

  Fotoreportage over de Ocean Grazer van de RUG, een systeem om energie op zee te ‘oogsten’ en op te slaan.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...