Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Moleculaire dynamica polymeerketens

18 januari 2008

Polymeren zijn dichte netwerken van zeer lange, soms vertakte ketens van organisch chemische moleculen. Polymeren worden in de chemie veel toegepast; plastic kunststoffen zijn bijvoorbeeld polymeren. Het proefschrift Monica Bulacu behandelt een uitgebreid pakket computersimulaties die inzicht geven in het bewegen (zoals bijvoorbeeld rekken en buigen) van de ketens in het netwerk.

In de simulaties wordt een molecuulketen voorgesteld als een snoer van kralen (die ieder een groepje atomen of monomeren representeren) die verbonden zijn door 'veren' die de atomaire interacties vertegenwoordigen. Alle kralen in het systeem stoten elkaar af, maar naburige kralen in eenzelfde keten ondervinden daarnaast een aantrekkende kracht die de keten bij elkaar houdt. Dit model geeft een intrinsieke stijfheid aan polymeerketens die het gevolg is van het feit dat ze op afstand van elkaar worden gehouden. In het proefschrift worden daaraan buig- en torsiestijfheid toegevoegd, die de interacties representeren als gevolg van de zijgroepen van de molecuulketen. De nieuw voorgestelde torsiepotentiaal is niet uitsluitend afhankelijk van de torsiehoek, maar neemt ook de naburige buighoeken mee.

 

Monica Bulacu-Cioceanu (Roemenië, 1974) studeerde natuurkunde in Boekarest. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials, afdeling Micromechanics of Materials, en gefinancierd door SenterNovem.

 

Datum en tijd: 18 januari 2008, 13.15 uur

Promovendus: mw. M.I. Bulacu- Cioceanu

Proefschrift: Molecular dynamics studies of entangled polymer chains

Promotor(es): prof.dr. E. van der Giessen

Faculteit: wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie: tel. 050-363 8044, e-mail: m.i.bulacu@rug.nl
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...