Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Moleculaire dynamica polymeerketens

18 januari 2008

Polymeren zijn dichte netwerken van zeer lange, soms vertakte ketens van organisch chemische moleculen. Polymeren worden in de chemie veel toegepast; plastic kunststoffen zijn bijvoorbeeld polymeren. Het proefschrift Monica Bulacu behandelt een uitgebreid pakket computersimulaties die inzicht geven in het bewegen (zoals bijvoorbeeld rekken en buigen) van de ketens in het netwerk.

In de simulaties wordt een molecuulketen voorgesteld als een snoer van kralen (die ieder een groepje atomen of monomeren representeren) die verbonden zijn door 'veren' die de atomaire interacties vertegenwoordigen. Alle kralen in het systeem stoten elkaar af, maar naburige kralen in eenzelfde keten ondervinden daarnaast een aantrekkende kracht die de keten bij elkaar houdt. Dit model geeft een intrinsieke stijfheid aan polymeerketens die het gevolg is van het feit dat ze op afstand van elkaar worden gehouden. In het proefschrift worden daaraan buig- en torsiestijfheid toegevoegd, die de interacties representeren als gevolg van de zijgroepen van de molecuulketen. De nieuw voorgestelde torsiepotentiaal is niet uitsluitend afhankelijk van de torsiehoek, maar neemt ook de naburige buighoeken mee.

 

Monica Bulacu-Cioceanu (Roemenië, 1974) studeerde natuurkunde in Boekarest. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials, afdeling Micromechanics of Materials, en gefinancierd door SenterNovem.

 

Datum en tijd: 18 januari 2008, 13.15 uur

Promovendus: mw. M.I. Bulacu- Cioceanu

Proefschrift: Molecular dynamics studies of entangled polymer chains

Promotor(es): prof.dr. E. van der Giessen

Faculteit: wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie: tel. 050-363 8044, e-mail: m.i.bulacu@rug.nl
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

  Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Een internationaal team onder leiding van Isabella Scheiber, Maarten Loonen en Jan Komdeur van de Rijksuniversiteit Groningen, met collega's van de universiteiten...

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...