Roken, vermoeidheid en oxidatieve stress: verband met MS niet aangetoond

16 januari 2008

In Nederland lijden zo’n 16.000 mensen aan Multiple Sclerose (MS), een aandoening waarbij verlammingsverschijnselen ontstaan door schade aan het zenuwstelsel. Voor patiënten bij wie de ziekte in ernst toeneemt, bestaat op dit moment geen effectieve behandeling. De vooruitzichten voor deze patiënten zijn dan ook slecht. UMCG-promovendus Marcus Koch onderzocht enkele factoren die het ziektebeloop wellicht kunnen voorspellen.

Uit het onderzoek blijkt dat roken, de mate van vermoeidheid, depressie en het tijdstip van geboorte geen invloed hebben op progressie bij MS. Hiermee weerlegt Koch conclusies uit eerder onderzoek. Oxidatieve stress (de al of niet versnelde veroudering van lichaamscellen) wordt gezien als de oorzaak van vrijwel alle chronische ziekten en aandoeningen, waaronder MS. Om deze reden worden wel anti-oxidatieve middelen of diëten voorgeschreven aan MS-patiënten. Koch vindt in zijn onderzoek echter geen relatie tussen progressie van MS en oxidatieve stress, en dus ook geen aanwijzing voor het positieve effect van anti-oxidanten. Ook biedt het onderzoek nader inzicht in de bruikbaarheid van leeftijd en enkele plasma biomarkers als voorspellers van progressie bij MS.

Marcus Koch (Duitsland, 1977) studeerde geneeskunde te Lübeck en Freiburg. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek aan de afdeling neurologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waar hij werkzaam is als neuroloog in opleiding. Het onderzoek werd financieel mogelijk gemaakt door ZonMW en MS-ANDERS.

Datum en tijd: 16 januari 2008, 16.15 uur

Promovendus: M.W. Koch

Proefschrift: Epidemiological and biochemical aspects of progression in multiple sclerosis

Promotor(es): prof.dr. J.H. de Keyser