Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Vernauwing kransslagaders beter in beeld

16 januari 2008

Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaken in de westerse wereld. UMCG-promovendus Christiane Geluk onderzocht hoe de kans op vernauwingen van de kransslagaders en op een hartinfarct beter voorspeld kan worden.

Bij patiënten die zich in Nederlandse ziekenhuizen melden met pijn op de borst, wordt veelal een zogenaamde “fietstest” verricht. Op basis van deze test wordt de kans op vernauwingen van de kransslagaders ingeschat. Uit het onderzoek van Geluk blijkt dat een andere test, de EBCT-scan, hiertoe nog geschikter is. Met deze scan, die gebruik maakt van een kleine hoeveelheid röntgenstraling, wordt de mate van verkalking van de kransslagaders gemeten. Uit het onderzoek blijkt dat dit een meer betrouwbare inschatting geeft van de kans op vernauwingen van de kransslagaders. Ook onderzocht Geluk de geschiktheid van een bepaald type bloedonderzoek (meting van het gehalte C-reactive protein), om de kans op een hartinfarct te voorspellen. Het bleek dat met een hoog gehalte van C-reactive protein de kans op vernauwingen van de kransslagaders en de kans op een hartinfarct toeneemt.

 

Christiane Geluk (Rotterdam, 1977) studeerde geneeskunde in Antwerpen en Utrecht. Ze verrichtte haar promotieonderzoek aan de afdeling Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Een deel van het onderzoek maakt deel uit van de PREVEND-studie, een onderzoek waaraan duizenden Groningers medewerking verleenden, en die mede wordt gefinancierd door de Nierstichting. Geluk is thans in opleiding tot cardioloog. De titel van haar proefschrift luidt: 'Coronary risk stratification. From PREVEND to the prevention of coronary events'.

  

Datum en tijd: 16 januari 2008, 14.45 uur

Promovendus: mw. C.A. Geluk

Proefschrift: Coronary risk stratification. From PREVEND to the prevention of coronary events

Promotor(es): prof.dr. F. Zijlstra, prof.dr. W.H. van Gilst en prof.dr. J.H. Hillege

Faculteit: medische wetenschappen

Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie: via Joost Wessels, UMCG, Communicatie, tel. 050-361 4464 / 361 2200, e-mail: j.r.l.wessels@bvl.umcg.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...