Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Christelijke invloeden in middeleeuwse IJslandse saga

14 januari 2008

Njáls saga , een van de twee belangrijkste saga’s van de IJslanders, bevat bijbelse verwijzingen, referenties naar het kerkelijk jaar en christelijke metaforen. Dat concludeert Andrew Hamer in zijn proefschrift. Volgens Hamer vormen deze christelijke elementen een ethisch raamwerk voor zowel Njáls saga als de bekende Laxdœla saga, waarmee personages en hun handelen beoordeeld kunnen worden. Veel van het narratieve materiaal van de twee saga’s zou gebaseerd zijn op geschreven bronnen en niet, zoals vaak verondersteld, op mondelinge. Hamer suggereert dat de auteur van Njáls saga waarschijnlijk de Laxdœla saga als narratief model heeft gebruikt.

Njáls saga en Laxdœla saga zijn de twee belangrijkste saga’s van IJsland. Beide staan te boek als meesterwerken binnen de middeleeuwse literatuur. Allebei worden ze bestudeerd bij colleges over middeleeuwse literatuur, maar ook in colleges Oudnoors en IJslands.

Hamer stelt in zijn proefschrift dat een aantal bekende bijbelse teksten over het Laatste Oordeel alsook invloeden uit christelijk-hagiografische en apocriefe literatuur gebruikt zijn door de auteur van Njáls saga om het verhaal te structureren en om het een ethisch raamwerk te geven. Deze dienden ook als bron voor veel van de metaforen in de saga. Het hoofdmotief in Njáls saga is ‘good judgement’, gedefinieerd als een evenwichtig verbond van rechtvaardigheid en genade. De saga presenteert een rolmodel van ‘perfect judgement’ in de persoon van aartsengel Michaël.

De aanwezigheid van dezelfde christelijke narratieve elementen in Laxdœla saga doet sterk vermoeden dat die model heeft gestaan voor Njáls saga. Omdat de bronnen van dergelijke elementen per definitie schriftelijk zijn, pleit Hamer voor een bredere discussie over de rol van mondelinge traditie in het ontstaan van de geschreven IJslandse saga’s.

Andrew Joseph Hamer (Groot-Brittannië, 1946) studeerde aan de universiteit van Edinburgh. Hamer is Universitair Docent (Lecturer), aan de School of English, University of Liverpool.

Datum en tijd: 14 januari 2008, 16.15 uur

Promovendus: A.J. Hamer

Proefschrift: "Njáls saga" and its Christian background: A study of narrative method

Promotor(es): prof.dr. A.A. MacDonald

Faculteit: letteren

Plaats: Senaatszaal, Broerstraat 5, Groningen

Informatie: A.J. Hamer, tel. 00 44 151 794 2717, e-mail: hamer@liverpool.ac.uk

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 09 januari 2019

  Franse aandacht voor onze Bijzondere Collecties

  De Société bibliographique de France, een Franse vereniging voor boekwetenschappers en boekhistorici, heeft conservator Alisa van de Haar geïnterviewd over de Groningse Bijzondere Collecties. In het interview vertelt Van de Haar onder andere over de...

 • 08 januari 2019

  Het licht voor literatuur aansteken

  Mathijs Sanders leeft ín en mét literatuur en draagt dat uit waar hij kan. Als hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde kan hij er bovendien ván leven. Hij beschouwt zichzelf als een geluksvogel. ‘Ik zou niks anders willen doen.’

 • 18 december 2018

  Populisme bestormt de hitlijsten

  De Top 2000-tijd breekt weer aan: sommigen haten de uitzending, voor anderen mag het nog wel langer duren. De samenstelling van deze lijst ‘beste’ popnummers is onlosmakelijk verbonden met lobby’s om nummers hoog in de lijst te krijgen. Waarom vinden...