Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Christelijke invloeden in middeleeuwse IJslandse saga

14 januari 2008

Njáls saga , een van de twee belangrijkste saga’s van de IJslanders, bevat bijbelse verwijzingen, referenties naar het kerkelijk jaar en christelijke metaforen. Dat concludeert Andrew Hamer in zijn proefschrift. Volgens Hamer vormen deze christelijke elementen een ethisch raamwerk voor zowel Njáls saga als de bekende Laxdœla saga, waarmee personages en hun handelen beoordeeld kunnen worden. Veel van het narratieve materiaal van de twee saga’s zou gebaseerd zijn op geschreven bronnen en niet, zoals vaak verondersteld, op mondelinge. Hamer suggereert dat de auteur van Njáls saga waarschijnlijk de Laxdœla saga als narratief model heeft gebruikt.

Njáls saga en Laxdœla saga zijn de twee belangrijkste saga’s van IJsland. Beide staan te boek als meesterwerken binnen de middeleeuwse literatuur. Allebei worden ze bestudeerd bij colleges over middeleeuwse literatuur, maar ook in colleges Oudnoors en IJslands.

Hamer stelt in zijn proefschrift dat een aantal bekende bijbelse teksten over het Laatste Oordeel alsook invloeden uit christelijk-hagiografische en apocriefe literatuur gebruikt zijn door de auteur van Njáls saga om het verhaal te structureren en om het een ethisch raamwerk te geven. Deze dienden ook als bron voor veel van de metaforen in de saga. Het hoofdmotief in Njáls saga is ‘good judgement’, gedefinieerd als een evenwichtig verbond van rechtvaardigheid en genade. De saga presenteert een rolmodel van ‘perfect judgement’ in de persoon van aartsengel Michaël.

De aanwezigheid van dezelfde christelijke narratieve elementen in Laxdœla saga doet sterk vermoeden dat die model heeft gestaan voor Njáls saga. Omdat de bronnen van dergelijke elementen per definitie schriftelijk zijn, pleit Hamer voor een bredere discussie over de rol van mondelinge traditie in het ontstaan van de geschreven IJslandse saga’s.

Andrew Joseph Hamer (Groot-Brittannië, 1946) studeerde aan de universiteit van Edinburgh. Hamer is Universitair Docent (Lecturer), aan de School of English, University of Liverpool.

Datum en tijd: 14 januari 2008, 16.15 uur

Promovendus: A.J. Hamer

Proefschrift: "Njáls saga" and its Christian background: A study of narrative method

Promotor(es): prof.dr. A.A. MacDonald

Faculteit: letteren

Plaats: Senaatszaal, Broerstraat 5, Groningen

Informatie: A.J. Hamer, tel. 00 44 151 794 2717, e-mail: hamer@liverpool.ac.uk

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...