Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

fMRI onderzoek naar integratie beeld en geluid

11 januari 2008

Met functionele MRI (fMRI) kan men registreren welke hersengebieden actief worden als bepaalde neurale processen zich in ons brein afspelen. De techniek is echter lastig toe te passen bij auditieve processen, omdat een fMRI scanner zelf veel geluid produceert. Het proefschrift van Lavinia Slabu behandelt twee hoofdthema’s. Ten eerste deed zij onderzoek naar de mogelijkheid om fMRI-data-acquisitie in auditieve kernen in de middenhersenen te verbeteren. Het tweede thema behelst het toepassen van fMRI bij het zogenaamde McGurk-effect. Het McGurk-effect is een auditieve illusie die ontstaat bij een verschil tussen liplezen en horen. Een proefpersoon kijkt naar een filmpje, waarop te zien is dat iemand bijvoorbeeld de klank GA uitspreekt. Door de luidspreker klinkt echter de klank BA. Het resultaat is dat veel mensen DA menen te horen. Met behulp van fMRI werden hersengebieden geïdentificeerd die actief zijn bij dit proces van audiovisuele integratie: de gyrus supramarginalis , de lobulus parietalis inferioir en de gyrus frontalis superior .

 

Lavinia Slabu (Roemenië, 1976) studeerde biomedical engineering aan de universiteit van Iasi (Roemenië). Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Biomedische Technologie van de RUG.

  

Datum en tijd: 11 januari 2008, 14.45 uur

Promovendus: mw. L.M. Slabu

Proefschrift: Auditory processing in the brainstem and audiovisual integration in humans studied with fMRI

Promotor(es): prof.dr. H. Duifhuis

Faculteit: wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie: mw. L.M. Slabu, tel. 050-363 8806, e-mail: l.m.slabu@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...