Bijwerkingen van hoge dosis chemotherapie onderzocht

09 januari 2008

Een van de behandelvormen van solide tumoren is het toepassen van chemotherapie. In sommige gevallen wordt hoge dosis chemotherapie (HDC) toegepast. De effectiviteit van deze methode is echter nog niet tot in detail in kaart gebracht. UMCG-promovendus Peter Nieboer onderzocht de bijwerkingen die optreden bij HDC.

Op de lange termijn zijn nog neveneffecten te verwachten van hoge dosis chemotherapie, zo blijkt uit Nieboers onderzoek. Het bloedbeeld herstelt traag en ook jaren na de behandeling is er nog sprake van verminderde beenmergreserve. Ook analyseerde Nieboer de mate van moeheid in twee groepen borstkankerpatiënten: patiënten behandeld met HDC en patiënten met de standaarddosis chemotherapie. Verrassend was de bevinding dat er geen verschil was in moeheid tussen deze twee groepen. Zelfs ten opzichte van de normpopulatie bleek geen verschil in moeheid te bestaan. Tot slot concludeert Nieboer dat een deel van het screenend onderzoek voorafgaand aan de therapie verminderd kan worden.

Peter Nieboer (Purmerend, 1965) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek aan de afdeling Medische Oncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door het College voor Zorgverzekeringen. Nieboer werkt als internist-oncoloog in het Wilhelmina Ziekenhuis te Assen. /JW

Datum en tijd: 9 januari 2008, 16.15 uur

Promovendus: P. Nieboer

Proefschrift: High-dose chemotherapy. Studies on supportive care, quality of life and late effects of treatment