Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

105 - Spannende zondag bij de RUG

29 oktober 2007

Van 17 t/m 24 oktober 2007 is de Nationale Wetenweek: volop aandacht voor wetenschap en techniek, met dit jaar als thema klimaat. Traditie getrouw doet de Rijksuniversiteit Groningen mee aan de Open Dag op zondag 21 oktober. Het Sterrenkundig Instituut Kapteyn, het Kernfysisch Versneller Instituut, het Universiteitsmuseum en het Centrum voor Isotopenonderzoek zijn open voor publiek vanaf 12.00 uur.Alle informatie is te vinden op www.rug.nl/wetenschapsdag .

Sterrenkundig Instituut Kapteyn

Het klimaat op Aarde verandert. Maar wat dan over ons heelal! Het heelal is nog nooit hetzelfde geweest, het verandert altijd. Vele miljarden jaren geleden ontstond het heelal, en na een veelbewogen jeugd wordt het nu aanzienlijk rustiger...hoewel. Een turbulente levenscyclus kenmerkte eveneens de Melkweg, gedicteerd door rondzwervende gaswolken waarin sterren worden geboren, weggeblazen door ontploffende sterren. En ... in ons Zonnestelsel spreken we zelfs van "Ruimteweer", het weer van de Zon ... Zie hoe grote zonnevlammen niet alleen leiden tot het mooie Noorderlicht, maar ook communicatie en transport kunnen stilleggen ... en, wellicht, het klimaat op Aarde beslissend bepalen ... Zijn het dan toch de sterren, onze Zon, die het allemaal bepalen? Kom, zie en hoor, de kosmos verandert ...

Kernfysisch Versneller Instituut

Het instituut doet internationaal toonaangevend onderzoek naar de kleinste deeltjes uit de natuur. Hoewel we al veel weten over de eigenschappen en het gedrag van deze deeltjes, is dit misschien nog maar het topje van de ijsberg. Wetenschappers zien dit als een uitdaging om nog dieper door te dringen in de kennis over de bouwstenen van de materie. Wetenschappers van het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI) dragen voortdurend bij aan de ontwikkeling van nieuwe kennis. Daarvoor zijn ingewikkelde theorieën nodig, maar ook indrukwekkende en technisch geavanceerde installaties. Op het KVI worden met de deeltjesversneller AGOR atoomkernen versneld tot soms wel de helft van de lichtsnelheid. Op de open dag wordt uitgelegd waar deze theorieën en technieken voor worden gebruikt en hoe ze kunnen bijdragen aan het zichtbaar maken van de ijsberg van nu nog onbekende zaken. Ook is de slinger van Foucault weer te zien. In 2005 was dit de grote publiekstrekker van het Internationale Jaar voor de Natuurkunde in Groningen.

Klimaat in het verleden

Het Centrum voor IsotopenOnderzoek houdt Open Huis! Bekijk:

Ouderdomsbepalingen aan archeologische vondsten, maar ook aan lucht en water, met de koolstof-14 versneller.

Het klimaat uit het verleden, analyseren van ijs van Groenland, Spitsbergen en Antarctica met massaspectrometers en lasers.

Broeikasgassen in de lucht, gemeten met gaschromatografen en massaspectrometers.

Universiteitsmuseum

In het universiteitsmuseum in de Groninger binnenstad kan de bezoeker zelf ijskoude proeven doen. Ook is de tentoonstelling 50 jaar ruimtevaart te zien.

Noot voor pers

Meer informatie: www.rug.nl/wetenschapsdag

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:26

Meer nieuws