098 - Start gastschrijverschap Rijksuniversiteit Groningen

Interview Marjolijn Februari met gastschrijver Esther Jansma
19 september 2007

Op woensdagavond 26 september 2007 houdt schrijfster en essayiste Marjolijn Februari een interview met Esther Jansma. Jansma is dichteres en archeologe en zal in het najaar van 2007 als gastschrijver verbonden zijn aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar gastschrijverschap heeft als motto: ‘Stem, stemming, tegenstem. Feiten en ficties over “uit het leven gegrepen” poëzie.’

Tijdens drie openbare lezingen gaat Jansma in op de interpretatie van haar eigen werk en dat van andere literatoren. Daarnaast gunt Esther Jansma een groep RUG-studenten een kijkje in de dichterlijke keuken. In een reeks werkcolleges gaan ze gedichten lezen, bespreken en vertalen.

Lezingen

De lezingen en het interview vinden plaats op de woensdagavonden van 26 september tot en met 17 oktober 2007. De bijeenkomsten zijn in het Universiteitstheater (Harmoniegebouw), Oude Kijk in ’t Jatstraat 26, Groningen en beginnen om 20.00 uur. De toegangsprijs is € 2,-.

Woensdag 3 oktober - Dagboek of kunstwerk; het van taal gemaakte ik

Jansma's werk wordt vaak in de eerste plaats als autobiografisch gelezen. In haar eerste lezing reageert zij hierop: ‘In mijn gedichten draai ik de klokken terug, doe de dood met linten en strikken versierd nog eens over, tover zomaar iets nieuws, maak er zomaar iets moois, akeligs, hards of grappigs van. Ik laat een Middeleeuwer een kelder uitbreken, breng iemand amechtig net niet naar Hades, klauw in de gezichten van bemanningsleden van Barentsz. Hoezo autobiografisch? Ik heb dat allemaal gelogen! Ik ben archeoloog, ik weet dat tijdmachines niet bestaan!’

Woensdag 10 oktober - Mag ik Orpheus zijn? Over grenzen en de douaniers van de taal.

In haar tweede lezing gaat Jansma in op de mechanismen achter de autobiografische duiding van haar werk. Ze beargumenteert dat vooral de beperkte definitie van het vrouwelijke 'lyrisch ik' leidt tot interpretaties van door vrouwen geschreven teksten als incidenteel en hoogstpersoonlijk. Zelf wil zij in haar gedichten iedereen kunnen zijn en alles mogen: ‘Op een keer ben ik de prinses die ik bij het Amstel Hotel uit een zwarte auto zag stappen, haar handschoenen reikten tot haar ellebogen, ze had lang haar en een jurkje, ze was een meisje. Ze keek alsof alles heel gewoon was. Zo gewoon is het straks ook voor mij. Ik verhuis, ik verdwijn, ik ben de buurman. Ik ben de vreemde schreeuwer op straat, die in de oorlog soldaat was van de goeien en gebombardeerd werd tot zijn verstand was vertrokken.’

Woensdag 17 oktober - Lenen en stelen; de gouden greep uit andermans gedichten

Geen enkele dichter schrijft in een literair vacuüm. In deze lezing beschrijft Jansma haar relaties met het werk van auteurs zoals Italo Calvino (Italië), Eduardo Galeano (Uruguay) en Mark Strand (VS), die allen met een vrolijk gebrek aan respect voor de literaire etiquette de grenzen tussen proza en poëzie aan hun laars lappen. Om Eduardo Galeano te citeren: ‘Ik lig er niet wakker van. Ik geloof niet in de grenzen die, volgens de douaniers van de literatuur, de genres van elkaar scheiden.’

Curriculum vitae

Esther Jansma (1958) is archeologe en een van Nederlands belangrijkste dichters. Haar eerste gedichtenbundel, Stem onder mijn bed, verscheen in 1988. Uit de recensies sprak waardering voor haar debuut, dat onder andere werd getypeerd als veelzijdig en verrassend door de wijze waarop er over herkenbare zaken werd geschreven. Daarna verschenen de bundels Bloem, steen (1990) en Waaigat (1993). Na het verschijnen van Picknick op de wenteltrap kreeg Esther Jansma de Halewijnprijs 1999 voor haar gehele oeuvre. Haar bundels Hier is de tijd (1999), Dakruiters (2001) en Alles is nieuw (2005 ) werden alle bekroond. In 2006 verscheen een bundeling van haar werk tot dusver onder de titel Altijd vandaag en ontving zij de A. Roland Holstprijs voor haar gehele oeuvre.

Gastschrijverschap

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt een aantal openbare lezingen en speciaal voor studenten een reeks werkcolleges. Esther Jansma is de 22e gastschrijver. Eerdere gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Jean Pierre Rawie, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff en –vorig jaar – Marjolijn Februari. De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de RUG, Studium Generale Groningen en de K.L. Pollstichting.

Noot voor de pers

Meer informatie: Herman Meijer, Studium Generale Groningen, telefoon (050) 363 5594, herman.meijer@rug.nl, www.rug.nl/studium
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:26